Svetski dan voda

Svetski dan voda će biti obeležen širom sveta različitim manifestacijama, a ovogodišnja tema je "Čista voda za zdraviji svet".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

09:10

Default images

Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je da se podigne svest o održavanju zdravog ekosistema kroz povećanje kvaliteta vode kako bi se odgovorilo na izazove u vodoprivredi. Dragana Jovanović iz Instituta za javno zdravlje kaže da kvalitet vode nije ujednačen, kao i da je najkritičnija situacija u Vojvodini.

Kvalitet vode zavisi od geoloških karakteristika zemljišta, ali i tretmana vodovoda u toku prerade. Kvalitet pijaće vode u Beogradu, prema rezultatima analiza koje je sproveo Institut za javno zadravlje Batut, najbolji je u odnosu na druge evropske prestonice.

Kada je reč o drugim gradovima u Srbiji, najkritičnija situacija je i dalje u Vojvodini. U zavisnosti od toga o kakvom se zagađenju vode radi, razlikuju se posledice po ljudski organizam.

"Posledice mikrobiološke kontaminacije vode osećamo odmah nakon konzumiranja, praktično par dana posle u obliku onih poznatih crevnih zaraznih bolesti - muka, povraćanje, dijareja, povišena temperatura. Posledice hemijske kontaminacije u zavisnosti od koncentracije same supstance u vodi ukoliko su veće koncentracije opet mogu nastati akutni problemi, a ukoliko su koncentracije nešto iznad dozvoljene maksimalne, znači u dužem vremenskom periodu one opet mogu dovesti. Opet u zavisnosti od vrste supstance do određenih poremećaja zdravlja, pa tako imamo kancerogene materije, tako imamo i toksične", kaže dr Dragana Jovanović iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Povodom svetskog dana Institut za javno zdravlje Batut organizuje stručnu konferenciju na kojoj će biti reči o aktivnostima vezanim za implementaciju Protokola "Voda i zdravlje", kao i o novoj direktivi Evropske unije o kvalitetu površinskih voda koje se koriste za rekreaciju.

"Kod nas je sada u toku potpuno usaglašavanje sa standardima Evropske unije odnosno novom direktivom. Na snazi u našoj zemlji je Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće iz 1998. godine. On ima delove u kojima je po svojim maksimalno dozvoljenim koncentracijama za određene supstance i jedinjenja strožiji u odnosu na direktivu, ali ima i neke delove koje naš Pravilnik ne sadrži", kaže Jovanović.

Svetski dan voda ustanovile su Ujednjene nacije 1992. godine kako bi se u javnosti probudio interes za problem nedostatka pijaće vode. Uprkos činjenici da voda pokriva 70 odsto, jedna šestina svetske populacije nema pristup zdravoj pijaćoj vodi, a dve i po milijarde ljudi živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Kvalitet voda u Srbiji na visokom nivou

Kvalitet voda u Srbiji je na visokom nivou, ali je neophodno kontinuirano podizanje svesti o tome da čista voda znači život i da naši životi zavise od toga na koji način štitimo njen kvalitet, rečeno je na skupu pod nazivom "Čiste vode za zdraviji svet", u Beogradu.

Na tom skupu, održanom u Starom dvoru, povodom Svetskog dana voda, istaknut je značaj boljeg održavanja vodenog ekosistema.

Kvalitet vode utiče na celokupno zdravlje i kvalitet života stanovništva, rečeno je, i istaknuto da zbog bolesti koje se prenose zbog neprečišćavanja vode u svetu svake godine umre više od milion i po dece.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan skrenuo je pažnju na to da su podzemni izvori pijaćih voda najveće bogatstvo Beograda kojih uskoro neće biti mnogo ako ovako nastavimo da se ophodimo prema vodi.

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine čini sve što može da bi zaštitio podzemne izvore vode", rekao je Trivan.

Dr Marina Mandić-Miladinović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje predstavila je projekat "Kvalitet vode za piće iz beogradskog vodovodnog sistema" u kome je voda za piće ocenjena kao zdravstveno bezbedna.

Ona je dodala da je količina teških metala (olovo, živa, arsen, hrom, nikl ) koja je registrovana u pijaćoj vodi znatno ispod dozvoljenih granica.

Na skupu su dodeljene i povelje zaslužnim pojedincima i ustanovama u oblasti vodoprivrede.

Uprava Beograda Svetski dan voda obeležava od 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: