Kenija: Uhvaćeno 11 pirata

Kenijska policija uhapsila je u kenijskim teritorijalnim vodama 11 osoba, koje su pokušale da otmu ribarski brod u vodama te zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.03.2010.

18:09

Default images

Pirati su ostali bez goriva na moru, pa su zato odlučili da napadnu ribarski brod kako bi ih prebacio u Somaliju. Međutim, jedan od posade ribarskog broda uspeo je da uputi telefonski poziv zahvaljujući čemu je došlo do intervencije kenijskih snaga bezbednosti sa sedištem u Lamuu, severoistočno od Mombase, javio je Rotjers.

Uhapšeni su se otarasili oružja i svog čamca kada su ugledali da im se približava policija.

Oni će iz Lamua biti prebačeni u Mombasu, rečeno je iz policijskih izvora.

Somalijski pirati već godinama otimaju brodove u somalijskim vodama, uzimajući velike pare na ime otkupnina za njih.

Zbog toga ratni brodovi velikih svetskih sila patroliraju od prošle godine oko Somalije kako bi brodove zaštitili od pirata.

Međutim, problem je pronaći zemlju koja prihvata da sudi somalijskim piratima.

Kenija je jedna od retkih zemalja koja to preuzima na sebe. Početkom ovog meseca u toj zemlji je sedam Somalijaca osuđeno na 20 godina zatvora zbog piratstva. Njih je britanski ratni brod zarobio 2008. godine pri pokušaju napada na danski teretni brod.

Juče je sud u somalijskoj poluautonomnoj oblasti Puntlend osudio 22 osumnjičenih na po šest godina zatvora zbog piraterije u somalijskim vodama. Oslobođena su dva dečaka za koje se nije moglo dokazati da su bili pirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: