Nagrada "Jelena Šantić"

Nagradu Fonda "Jelena Šantić", koja se dodeljuje u cilju očuvanja mira sa umetničkim dostignućima dobio je Književni festival "na pola puta" iz Užica.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2010.

10:17

Default images

Nagrada se dodeljuje svake godine u znak sećanja na Jelenu Šantić baletsku umetnicu i mirovnu aktivistkinju. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Festival koji se održava svakog aprila u Užicu, na pola puta između Sarajeva i Beograda, na kome gostuju pisci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Domaćini festivala su Užička gimnazija i Grad Užice

"Nama je jako važno da naš festival koji polako postaje prepoznatljiv u regionu, da informacija o njemu bude široko dostupna i verujemo da će to biti vetar u jedra našem malom festivalu", rekla je profesorka gimnazije u Užicu, Ružica Marjanović.

U obrazloženju nagrade žiri je ocenio da kvalitetom književnog programa i uspostavljanjem mostova među kulturama i narodima u regionu, Festival 'Na pola puta' na najpotpuniji način demonstrira umetnički i društveni angažman kakav je Jelena Šantić zagovarala", navodi se u obrazloženju.

"Ova nagrada je relativno skoro, pre 6 godina ustanovljena i ona je jedna od onih nagrada za ljude koji su uradili nešto što nije Grand parada, nego je nešto što znači malim ljudima i njihovim gradovima, državi i regionu. Za mene je ovogodišnja nagrada nešto posebno značajno, zato što je dobija Ružica, odnosno festival "Na pola puta", organizatori i autori ovog projekta", kaže članica UO fonda “Jelena Šantić”, Goranka Matić.

"Ružica i ekipa oko užičke gimnazije su uspeli dovući te pisce iz regije, a da to ne bude samo jedan plitak gest, da to ne bude samo zgodna slučajnost da je Užice na pola puta između Sarajeva i Beograda, nego da to zaista bude mesto susreta", izjavio je učesnik festivala “Na pola puta”, Boris Dežulović.

Nagradu fonda "Jelena Šantić", do sada su dobili Beogradski festival igre i program "Slobodna zona" Kulturnog centra Reks.

A u sklopu programa povodom dodele ovogodišnje nagrade, predstavljeni su radovi učesnika konkursa za logo Fonda.

Pobednički logo, delo je Davida Širkoskog, učenika Dizajnerske škole iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: