Jeremić: Učinak ispod očekivanja

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je konferencija zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja "imala učinak ispod svih očekivanja".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.03.2010.

01:38

Default images

On je dodao da sve zemlje regiona, i pored razlika, imaju zajedničko gledanje na budućnost. "Svi mi želimo miran, prosperitetan i integrisan Balkan i Evropsku uniju", kazao je Jeremić u izjavi za Dnevnik Radio-televizije Srbije.

Govoreći o neučestvovanju predsednika Borisa Tadića na skupu, Jeremić je kazao da je Srbija tražila "samo da se ispoštuje dogovor i ranije utvrđena pravila, što domaćini, nažalost, nisu bili u prilici da ispune".

Srbija je tražila da predstavnici privremenih institucija iz Prištine mogu biti prisutni na tom skupu samo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kao Kosovo-UNMIK, što organizatori nisu prihvatili. Konferenciji nisu prisustvovali ni predstavnici EU, osim komesara za proširenje Štefana Filea.

"U takvim okolnostima nije bilo za očekivanje da se pojavi predsednik Srbije i najviši zvaničnici Evropske unije", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, biće i drugih prilika i skupova na kojima će sa više uspeha biti ukazano da je "naš zajednički cilj jasan, a to je Evropska unija".

Komentarišući izjavu predsednika privremene vlade Kosova Hašima Tačija da će "Srbija kad tad priznati Kosovo" i da je "Rezolucija 1244 prevaziđena", Jeremić je ukazao da je to "potpuna besmislica" i da je "stav državnog rukovodstva Srbije, a i svakog budućeg državnog rukovodstva, jasan, precizan i nepromenljiv".

"Ni pod kakvim okolnostima, kakve god da su prilike mi nećemo priznati nezavisnost Kosova", naglasio je on.

Na konferenciji je, kako je rekao, bilo pritisaka, čak i otvorenih i "sa one strane pristojnosti, ali mi imamo svoju jasnu poziciju od koje ne možemo da odustanemo".

"Jedan od važnih prioriteta ove vlade (Srbije) i jedan od važnih spoljnopolitičkih prioriteta je diplomatska borba za očuvanje teritorijalnog integriteta, borba za očuvanje ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti, i to je bilo daleko važnije od učešća na jednom neformalnom i, nažalost, jednom ne naročito dobro osmišljenom i organizovanom skupu kod Kranja", kazao je Jeremić.

"Nastavičemo regionalnu saradnju koja je izuzetno važna, mi želimo najbolje moguće odnose sa svim susedima, ali Kosovo nije i neće biti naš sused, Kosovo je sastavni deo Srbije", naglasio je srpski šef diplomatije.

Govoreći o sastanku nesvrstanih na Filipinima, sa koga se upravo vratio, Jeremić je rekao da je delegacija Srbije imala uspešne susrete sa dvadesetak delegacija i najvišim predstavnicima zemalja širom sveta i da je tema razgovora bilo je Kosovo.

Tim razgovorima, rekao je on, "možemo biti zadovoljni, jer se ne očekuju nova priznavanja Kosova".

Jeremić je naveo da je na sastanku na Filipinima učestvovalo oko 118 zemalja i da je bilo reči i o obeležavanju 50. godišnjice osnivanja pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: