Svešteniku 4 godine robije

Zbog seksualnog zlostavljanja dečaka bivši katolički sveštenik zatvoren je na četiri godine robije i treba da isplati odštete u iznosu od 350.000 evra.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.03.2010.

01:11

Default images

Bivši sveštenik (39), optužen za seksualno zlostavljanje 14-godišnjeg dečaka iz Riminija, bio je prisutan u sudnici prilikom izricanja presude i odmah odveden u zatvor. Njemu je Apelacioni sud u Bolonji umanjio prvobitnu kaznu od osam godina zatvora na 4 godine.

Događaji zbog kojih je osuđen odigrali su se 2006. i 2007. godine, kada je sveštenik pratio porodicu zlostavljanog dečaka na hodočašće u Međugorje, prenela je agencija ANSA.

Za zlostavljanje je optužen 2008, a uhapšen i osuđen 2009. godine.

U međuvremenu, Katolička crkva u Švajcarskoj pokrenula je istragu o 10 navodnih slučajeva zlostavljanja koje su vršili sveštenici, čime je ta zemlja postala jedna u nizu država pogođenih ovakvim skandalima.

Papa Benedikt XVI izvinio se žrtvama pedofilije sveštenika katoličke crkve u Irskoj i rekao da zbog toga oseća sramotu i kajanje.
"Vi ste pretrpeli veliku patnju i iskreno mi je žao zbog toga", poručio je papa u pastoralnom pismu bez presedana kojim se papa obratio žrtvama, kako prenose agencije.

On je u pismu najavio i da će Vatikan sprovesti formalnu istragu u irskim biskupijama, verskim školama i manastirima koji su umešani u skandal i izrazio spremnost da lično razgovara sa žrtvama i izrazi svoje žaljenje i na taj način.

Predstavnici Katoličke crkve u Švajcarskoj saopštili su da papino pismo potvrđuje da ta crkva postupa ispravno kada je reč o slučajevima zlostavljanja i dodali da su već stupili u kontakt sa žrtvama, kako bi nasilje prijavili vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: