Rasizam sporadičan, ali postoji

Iako Srbija važi za jednu od najtolerantnijih zemalja na Balkanu, postoje sporadični slučajevi, koje stručnjaci karakterišu kao rasizam.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2010.

00:22

Default images

21. mart u svetu se obeležava kao međunarodni dan borbe protiv rasizma, u znak sećanja na masakar u Južnoafrickoj republici kada je 1960. tokom mirnih demonstracija protiv aparthejda ubijeno 69 demonstranata. Osman Balić, koordinator Lige za dekadu Roma kaže da rasizma ima u Srbiji ali su to sporadični slučajevi.

Primer rasizma je po njemu način na koji su raseljeni Romi koji su živeli ispod Gazele.

"Poslednji i najsvežiji primer je ponašanje gradonačeknika Beograda kada se jedan politički problem pokušava da se zaodene i krivica za neuspešnu priču oko mosta Gazele prebaci na siromašne Rome, što za posledicu ima ne brže rešavanje problema mosta nego spinovanje tog stereotipa o Romima i predstavljanje Roma kao remetilačkog faktora u procesu rešavanje problema saobraćaja u Beograda“, kaže Balić.

Prema Balićevim rečima prikrivenog rasizma bilo je i u Nišu prilikom promene naziva Južnog bulevara u Ulicu Šabana Bajramovića.

"To je prosto tema o kojoj svi rado ćutimo, ali to jeste pojamni oblik rasizma, drugog objašnjenja nema“, kaže on.

I supruga pokojnog pevača, Milica Bajramović, smatra da žitelji Južnog bulevara nisu želeli promenu naziva ulice samo zato što je on bio Rom.

"To je rasizam, čist rasizam. Ako su obećali, oni čak nisu ni tablu postavili, niti ja kao njegova supruga znam da i se zove ta ulica Šabana Bajramovića“, kaže ona.

Žitelju Južnog Bulevara, sa kojima je razgovarala ekipa B92, tvrde da njihov pokušaj da sačuvaju stari naziv ulice ne može da se okarakteriše kao rasizam:

"Ma kakav rasizam, nema ni govora o tome, niko nije ni pomislio na rasizam. Mislim da je to stvarno bezobrazno sa njihove strane.“

"Zar nema mesta u njihovom naselju da to bude tamo?“

"Nema veze sa rasizmom, to što je pevao i gde je bio to njegov uspeh i njegova profesija, a inače nikave veze sa rasizmom nema.“


Posle skoro godinu dana od donošenja skupštinske odluke o promeni naziva ulice na kućama su i dalje table sa nazivom Južni bulevar, a obeležja sa imenom Šabana Bajramovića nigde nije postavljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: