Papa se izvinio žrtvama pedofilije

Papa Benedikt XVI izvinio se žrtvama pedofilije sveštenika katoličke crkve u Irskoj i rekao da zbog toga oseća sramotu i kajanje.

Izvor: Beta

Subota, 20.03.2010.

13:38

Default images

"Vi ste pretrpeli veliku patnju i iskreno mi je žao zbog toga", poručio je papa u pastoralnom pismu bez presedana kojim se papa obratio žrtvama, kako prenose agencije. On je u pismu najavio i da će Vatikan sprovesti formalnu istragu u irskim biskupijama, verskim školama i manastirima koji su umešani u skandal i izrazio spremnost da razgovara sa žrtvama i izrazi žaljenje na taj način.

Katolička crkva u Irskoj dospela je u krizu zbog višedecenijskog zataškavanja seksualnog zlostavljanja dece, koje su vršili njeni sveštenici, zbog čega su četvorica biskupa podnela ostavku, a crkva je uputila javno izvinjenje žrtvama.

U izveštaju, koji je podržala irska vlada, navedeno je da je katolička crkva u Irskoj, a naročito dablinska nadbiskupija, zataškavala rasprostranjenu pedofiliju svojih sveštenika u periodu od 1975. do 2004. godine.

Papa same zlostavljače opisuje oštrim rečima i kaže da su izdali poverenje vernika, osramotili crkvu i da zbog toga sada moraju odgovarati pred Bogom i civilnim sudovima.

On optužuje irske biskupe da nisu poštovali zakon svoje sopstvene crkve kada su zataškavali pedofiliju sveštenika koji su im bili podređeni, umesto da ih najstrože kazne.

Ali on ih ne kritikuje zbog toga što nisu prijavili slučajeve zlostavljanja policiji i samo kaže da su "napravili ozbiljne greške i da sada moraju nastaviti da sarađuju sa civilnim vlastima".

Žrtve pedofilije u Irskoj veoma su razočarane papinim pismom izvinjenja zato što Vatikan nije priznao odgovornost za zločine i nije tražio ostavku poglavara katoličke crkve u Irskoj, kardinala Šona Brejdija, što su organizacije koje predstavljaju žrtve zahtevale, javio je Rojters.

Posle skandala u Irskoj, ove godine na videlo je izašlo na stotine slučajeva seksualnog ili fizičkog zlostavljanja dece koje su vršili sveštenici katoličke crkve u Nemačkoj, Austriji i Holandiji.

I sam papa se našao na meti kritika kada je otkriveno da je svešteniku za koga se sumnjalo da zlostavlja decu 1980. godine dozvoljeno da pređe u minhensku nadbiskupiju u kojoj je Benedikt XVI bio nadbiskup.

Međutim, papa je pismo posvetio isključivo skandalu u Irskoj i nije pomenuo slučajeve zlostavljanja u drugim delovima Evrope, navode agencije

Irski kardinal pozdravio pismo Benedikta XVI

Irski nadbiskup, kardinal Šon Brejdi, ocenio je da će doći do preporoda crkve u Irskoj posle pisma poglavara Rimokatoličke crkve, pape Benedikta XVI o skandalu u vezi s pedofilijom sveštenstva.

"Molimo se kako bi pastoralno pismo naše svetosti pape postalo početak velikog preporoda i nade za crkvu u Irskoj i to pod zaštitom predobre Bogorodice", rekao je kardinal na misi u Armaru, u Severnoj Irskoj, gde je preneo pismo pape.

U pismu irskim katolicima, papa je izrazio "sramotu" i "grižu savesti" cele crkve zbog skandala u vezi sa zlostavljanjem dece i najavio inicijativu za "izlečenje i preporod".

Papa je izrazio "istinsko žaljenje" zbog patnje žrtava, kao i spremnost da se sastane s njima.

U pismu irskim katolicima papa je naveo da će "ljudi iz crkve koji su odgovorni za pedofilske akte, morati da odgovaraju ne samo pred Bogom već i pred sudom".

Benedikt XVI je takođe naveo "ozbiljne greške" irske nadbiskupije, koja je optužena za prikrivanje slučajeva pedofilije sveštenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: