I u Trevizu se oseća kriza

Trevizo je nakon Drugog svetskog rata doživeo pravi industrijski bum. Međutim i u ovom bogatom gradu ipak se oseća svetska ekonomska kriza.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

13:14

Default images

Retko ko u Srbiji zna po čemu je poznat italijanski grad Trevizo. Međutim, Riplej, De Longi, Diadora su neki od poznatih brendova koji dolaze upravo iz grada koji je od Venecije udaljen dvadesetak kilometara. Sinonim Treviza je i čuveni Beneton, koji je prisutan u 120 zemalja sveta. Zbog toga je 1984. godine na 30 000 kvadratnih metara izgrađen logistički centar.

U njemu se dnevno skladišti 60.000 paketa, a isto toliko se otprema u 6000 prodavnica. Zanimljivo je da o protoku 120.000 paketa brine samo 28 ljudi.

Sistem je potpuno robotizovan, pa se za svaki paket zna na koji grad i koju zemlju je adresiran.

U Benetonu se ponose i Fabrikom, odnosno kreativnim centrom, za talentovane mlade ljude.

Tako od 2000. godine, svake godine, pedesetak mladih iz celog sveta, nakon selekcije, dobija šansu da studira 12 meseci.

Mnogi od njih su danas poznati fotografi, režiseri, dizajneri, ili pravi eksperti u vizuelnoj umetnosti.

Iako je grad Trevizo bogat grad, ekonomska kriza se i ovde osetila. Pijaca, koja je mesto snabdevanja obično za one sa najnižim primanjima, sve manje je posećena, kaže jedna od prodavačica.

„Kada je kriza, Italijani se jednostavno odriču voća, povrća i hrane, ali zato za odeću i obuću uvek mora da bude para.“

Potvrdu ovih reči vrlo brzo ćete naći u brojnim prodavnicama, čiji izlozi vrebaju potrošače, koji neće žaliti da plate ono što im se dopadne.

U suštini cene se i ne razlikuju mnogo od onih u Srbiji, samo što je ovde veća prosečna plata, aktuelniji su modeli i kvalitetnija je ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: