Balkenende: Sramotan komentar

Holandski premijer Jan Peter Balkenende rekao da je „neodgovorna” izjava američkog generala Džona Šihana da su i holandski vojnici krivi za masakr u Srebrenici.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

10:16

Default images

Tvrdnje nekadašnjeg komandanta američkih marinaca da se nesposobnost holandskih „plavih šlemova” da spreče zločin u Srebrenici može delom objasniti i time što je u njihovim redovima bilo homoseksualaca, izazvale su oštre reakcije u Holandiji.

Dok Senat Sjedinjenih Američkih Država razmatra nacrt zakona kojim se američkim vojnicima homoseksualcima dozvoljava da ne otkrivaju svoje seksualno opredeljenje, dvojica oficira su ispred Bele kuće na svoj način tražili da se skine stigma sa homoseksualaca.

Politika „Ne pitaj, ne govori” bi mogla da se promeni, ali je svedočenje u Senatu pokrenulo jednu mnogo veću kontroverzu.

Nekadašnji komandant NATO, general Džon Šihan, govorio je pred Odborom za oružane snage Senata.

U dijalogu sa senatorom Karlom Levinom, ispostavilo se da su mu holandski lideri opisali da je uzrok povlačenje holandskih „plavih šlemova” iz Srebrenice 1995. godine bila slabost između ostalog uzrokovana seksualnom orijentacijom vojnika.

„Da, to su opisali kao deo problema. To je bila kombinacija liberalizacije vojske, posledica društvenog inženjeringa”, rekao je penzionisani general, komandant NATO Džon Šenan.

Reakcije holandskih zvaničnika su bile, najblaže rečeno, oštre:

„Sramotan komentar. Mislim da je to neprihvatljivo. U ovom slučaju, to je rekao penzionisani general. Prvo: mislim da nije u redu da se tako govori o homoseksualnim osobama. Drugo: nije u redu ni da se na taj način govori o ljudima i dužnostima koje obavljaju pod vrlo teškim uslovima”, izjavio je premijer Holandije Jan Peter Balkenende.

„Mislim da je ovo sramotan, smešan komentar i da ne priliči vojniku. Iznenađen sam komešanjem u svetu koji je ta opaska izazvala. Ona nije zasnovana na činjenicama”, kaže ministar odbrane Holandije Ejmert van Midelkop.

General Henk van den Bremen, koji je 1995. godine bio načelnik holandskog Generalštaba, komentare generala Šihanova nazvao je „potpunom besmislicom”.

„Holandija se ponosi svojim vojnim osobljem: muškarcima, ženama, homoseksualcima, heteroseksualcima. Ti komentari su prešli granicu”, rekao je ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen.

U Holandiji je homoseksualnost odavno prihvaćena.

Osećaj odgovornosti koji Holanđani imaju zbog ubistva osam hiljada ljudi u Srebrenici, sada je ponovo podstaknut rečima generala Šihana da su Evropljani pomislili da nema potrebe da se pripreme za ozbiljan rat nego da će probleme rešavati samo mirovnim misijama.

Dovođenje vojne spremnosti u vezu sa seksualnim opredeljenjem, pri čemu se general Šihan zalaže za liberalniji stav prema homoseksualcima, otkrilo je kolika je razlika u toleranciji na dve strane Atlantika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: