Oko 200 000 zahteva za legalizaciju

Građanima bi trebalo da pristignu obaveštenja nadležnih službi o tome da li je potrebna još neka dokumentacija za legalizaciju objekata.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

01:19

Default images

Ako ste već u prvom zahtevu dostavili sve neophodne dokumente, dobićete rešenje sa iznosom koji bi trebalo da platite. Ako ne možete da prikupite sav novac odjednom, ostaje vam da se obratite nekoj od banaka za pozajmicu. Samo u Beogradu do sada je podneto oko 200 000 zahteva za legalizaciju, s tim što se još prikupljaju oni koji su poslati poštom.

Već ovih dana građani mogu da očekuju odgovor nadležne službe, kaže Dalibor Biševac, zamenik sekretara za legalizaciju Grada Beograda.

“Slaćemo dopise da nam u roku od 60 dana dostave dokumentaciju na osnovu koje ćemo videti da li je moguće ili nije moguće legalizovati objekat“, kaže Biševac.

On dodaje da je podneto negde oko 8300 zahteva, s tim što se prikupljaju podaci o zahtevima koji su podneti poštom. Ovo je vezano za grad Beograd i objekte veće od 800 kvadrata.

“Ukupan broj zahteva, uključujući i one koji su podneti po prethodonm zakonu, iznosi oko 200 000“, kaže Biševac.

Ukoliko nije potrebna dodatna dokumentacija, uskoro stiže rešenje o tome da li je objekat uopšte moguće legalizovati.

Tek kada dobijete taj papir možete da krenete u banku da podnesete zahtev za kredit, objašnjava Mitar Milić iz “Prokredit banke“.

Interesovanje je veliko, pre svega zato što grad nudi veliki popust ako se iznos plaća odjednom.

“To je glavni razlog zašto su krediti za legalizaciju popularni“, kaže Milić.

On dodaje da je za realizaciju kredita neophodno da klijenti dođu u ekspozituru sa ličnom kartom i obaveštenjem, odnosno rešenjem da je legalizaciaj njihovog objekta moguća.

“Organi lokalne samouprava ne izdaju rešenja, pa očekujemo da će nadležni organi ubrzati procese izdavanja neophodne dokumentacije da bismo mogli da krenemo sa realizacijom“, rekao je Milić.

Maksimalan rok otplate kredita za stambeni objekat je 10 godina.

Depozit ili učešće nisu potrebni, kao ni žiranti za iznose do 500 000 dinara.

Grad je učinio sve da taj iznos maksimalno umanji.

Dalibor Biševac podseća da je omogućen popust za kuće i stanove do sto kvadrata od 60 odsto, kao i popust od 50 odsto ukoliko plaćate odjednom. Računica je dakle sledeća.

“Ako imate stan od 50 kvadrata u drugoj zoni i ako je cena, pretpostavimo, 16 000 po kvadratnom metru, računamo negde oko 800 000, imate popust 60 odsto, što znači da je umanjenje od 480 000, i ostaje vam 320 000 kao iznos koji treba platiti Direkciji. Ako uplatite sve odjednom, imate popust 50 odsto, odnosno 160 000 dinara.“

Što je duži rok otplate više ćete platiti na kraju. Kamate su nešto manje ako uzimate kredite u evrima, ali imate kursni rizik. Inače, rok da se iskoriste ovi popusti koje nudi grad traje do 31. decembra, ali se razmatra mogućnost da se popusti omoguće i za veće objekte, na primer porodične kuće do 300 kvadrata. Taj popust bi bio nešto manji. Naime, predlog je da se omogući umanjenje na kvadraturu od 50 odsto i isto toliko na plaćanje u gotovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: