Napadnuta ekipa Sremske televizije

Ekipa Sremske televizije koju čine novinarka i snimatelj napadnuta je pri snimanua požara ispred jedne inđijske hladnjače.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

00:45

Default images

Oprema za rad je uništena, a radnici televizijske ekipe pretrpeli su fizičku torturu i pretnje pokušavajući da obave svoj posao. Ovaj incident naišao je na oštru osudu javnosti, sa porukom da mora biti slobodnog izveštavanja, koje je zagarantovano Zakonom o informisanju koji je na snazi od prošle godine.

Umesto snimka, malo je trebalo pa da novinarka i snimatelj Sremske televizije dobiju batine.
Dok je ekipa pokušavala da snimi požar koji je izbio u jednoj inđijskoj hladnjači, sin vlasnika je nasrnuo na snimatelja, oteo mu kameru i bacio je na zemlju.

Mogući razlog ovakvog ponašanja moglo bi biti skrivanje pravog uzroka izbijanja požara i priča o podmetanju požara kako bi se šteta naplatila od osiguranja.

“Bahatom ponašanju sinu vlasnika fabrike prethodile su pretnje radnica, koje su rekle našoj novinarki da ne snimaju požar jer neće dobro proći”, kaže Mina Đurić, novinarka Sremske TV.

Ekipa Sremske TV se u trenutku snimanja nalazila na javnoj površini te nije bilo osnova za napad.

Pored polomljene kamere, niko ne može da nadoknadi pretrpljeni strah i duševni bol televizijskoj ekipi.

Zakon o javnom informisanju koji je usvojen 31. avgusta 2009. brani slobodu novinara, a drugim članom nalaže da niko ne sme da vrši bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj podesan da ih omete u obavljanju posla.

O povredama slobode javnog informisanja odlučuje sud, po hitnom postupku.

Građani smatraju da ovaj slučaj mora biti strogo kažnjen.

Ovo nije jedini slučaj, jer se godišnje dogodi preko 30 napada na novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: