Šabić razgovarao sa premijerom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razgovarao je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o obavezama vlade za efikasno sprovođenje zakona.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

14:33

Default images

"Složili smo se da efikasna primena zakona ne može zavisiti samo od aktivnosti poverenika. Poverenik nema na raspolaganju mehanizme kojima može prinudno da obezbedi izvršenje svojih odluka i ne može, ne samo da kazni prekršioce zakona, nego čak ni da pokrene prekršajni postupak protiv njih“, saopštio je Šabić posle razgovora.

On je ukazao da su ti mehanizmi u rukama Vlade i do sada nisu uopšte ili bar nisu adekvatno aktivirani, što je objektivno podsticalo na kršenje zakona.

Najavljeno je da će Vlada, bez odlaganja, donošenjem posebne uredbe ili zaključka i predlogom za izmene i dopune zakona obezbediti uslove za prinudno izvršenje rešenjapPoverenika i preduzeti konkretne korake za obezbeđenje do sada neizvršenih rešenja.

"Složili smo se i da je i pitanje odgovornosti bilo tretirano na neadekvatan način i da ga treba zaoštriti i dogovoreno je da će Upravna inspekcija u sastavu Ministarstva za državnu upravu preduzeti konkretne korake, podnošenjem većeg broja prekršajnih prijava, naveo je Šabić.

Što se tiče Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saopštio je Šabić, dogovoreno je da Vlada usvoji Nacionalnu strategiju sprovođenja zaštite podataka o ličnosti čiji predlog su poverenik i njegovi saradnici, u saradnji sa ekspertima Komisije EU, pripremili i prošle godine dostavili Vladi Srbije.

Predlog strategije u proceduri pred Vladinim radnim telima zastupaće Ministarstvo pravde.

Dogovoreno je i da će Vlada u što kraćem roku usvojiti Uredbu o čuvanju i arhiviranju posebno osetljivih podataka, veoma bitnu za sprovođenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zakonom utvrđeni rokovi u kojima je trebalo da Vlada usvoji uredbu probijeni su, podsetio je poverenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: