File: Dobar napredak Crne Gore

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da je Crna Gora ostvarila dobar napredak na putu ka EU, ali da je potrebno sprovesti dalje reforme.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

19:46

Default images

File je, tokom posete Podgorici, poručio da vlasti u Crnoj Gori posebnu pažnju treba da posveti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi sistema pravosuđa i jačanju administrativnih kapaciteta i demokratskoj kulturi.

"Moja druga napomena, ili preporuka, jeste da parlament treba da ima ključnu ulogu u usvajanju i praćenju procesa primene reformi u praksi. Skupština treba da ima suštinsku ulogu u procesu pridruživanja EU", kazao je File članovima Nacionalnog saveta za integracije crnogorskog parlamenta.

On je najavio da će Evropska komisija prilikom davanja mišljenja o aplikaciji Crne Gore za članstvo u EU analizirati ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija i ponovio da je brzina i vreme pristupanja Crne Gore EU u rukama Podgorice, a ne Brisela, naglasivši da su reforme ključni pokretač evropskih integracija.

"Nije važno samo usvajanje reformskih zakona, već i njihova primena u praksi", istakao je File.

"Treća napomena je potreba usklađivanja crnogorskog pravnog okvira sa standardima EU, četvrta je da bismo želeli da vidimo brzo usvajanje zakona o borbi protiv diskriminacije i izborne zakone, koji bi u potpunosti bili usaglašeni sa preporukama Saveta Evrope i OEBS-a", kazao je evropski komesar.

Kao petu preporuku, File je izneo potrebu dijaloga vlasti i opozicije oko evropske agende u cilju ubrzanja reformi i integracija.

"Znam da nije lako opoziciji i vlasti da nađu zajednički jezik, ali kada je u pitanju integracije u EU, mislim da je to vredno truda", naveo je File. Poslanici su pozvali su Brisel da što pre odobri Crnoj Gori status kandidata za članstvo u EU i počne pristupne pregovore i najavili inteziviranje parlamentarnih aktivnosti u vezi za tim procesom.

File, koji danas boravi u Podgorici i Sarajevu, juče je posetio Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: