Osuđeni zbog krađe table u Aušvicu

Sud u Krakovu osudio na kazne od godinu i po do dve i po godine zatvora trojicu sitnih kriminalaca koji su, po narudžbini iz Švedske, ukrali tablu iz Aušvica.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

19:44

Default images

Braća Radoslav i Lukaš M. i Pavel S. priznali su tokom istrage policiji da su krivi i zatražili da sud izrekne presudu bez redovnog postupka, te naveli da je prihvataju. Pored kazni zatvora od 1,5 do 2,5 godine svaki od njih platiće i novčanu kaznu od 2 500 evra.

Policija je zbog krađe velikog metalnog natpisa "Arbeit macht frei" sa kapije bivšeg nacističkog logora uhapsila 20. decembra petoricu Poljaka.

Pored te trojice osuđenih i još jednog sitnog kriminalca i jednog preduzetnika sa severa Poljske preko koga je, prema saznanjima policije, krađu naručio Šveđanin Anders Hegstrem, bivši vođa jedne švedske neonacističke grupe.

Dvojicu Poljaka suđenje za krivično delo krađe nacionalnog kulturnog blaga neprocenjive istorijske vrednosti, tek čeka a Poljska je zatražila od Ssvedske da joj izruči Hegstrema.

Šveđanina su kao naručioca krađe natpisa "Arbeit macht frei" prepoznala dvojica Poljaka osumnjičenih za krađu. Blizu njihovih kuća, na drugom kraju zemlje, na severu Poljske, policija je samo tri dana posle krađe našla natpis presečen na tri dela i zakopan u šumi, sa namerom da tu sačeka pogodan trenutak za šverc u Švedsku.

Švedski sud je 11. marta odlučio da izruči Poljskoj Hegstrema koga poljski organi gone kao organizatora krađe u Aušvicu, ali Hegstremov advokat je najavio žalbu.

Hegstrem je izrazio sumnju da bi mu pred poljskim sudovima bilo garantovano pravo na pravedan proces, a švedskim medijima se požalio da je bio samo posrednik i da je pomogao poljskoj policiji da tablu tako brzo nađe. Poljska policija je to kategorično demantovala.

U slučaj je prema pisanju švedskih medija upleten i tajanstveni gastarbajter iz bivše Jugoslavije, kome se zna samo ime, Vladimir Z.

On je navodno bio veza Hegstrema i poljskih kriminalaca, ali o njegovoj umeštanosti nema do sada nikakvih zvaničnih informacija, a Poljska nije tražila njegovo izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: