Učešće Srbije još neizvesno

Premijer Slovenije kaže da čini sve kako bi uspela konferencija o zapadnom Balkanu. Srbija ne odustaje od svojih zahteva zbog čega je učešće Beograda neizvesno.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.03.2010.

10:40

Default images

Brdo kod Kranja, osim što je poznato kao jedan od letnjikovaca Josipa Broza Tita, ovih dana dobija ponovo na značaju. Zamišljeno je kao mesto na kome prekosutra treba da se održi konferencija o zapadnom Balkanu. Domaćin Slovenija tvrdi da će konferencije biti, uprkos tome što je dolazak predsednika Srbije, koji se ispostavio kao najproblematičniji, neizvestan.

Kako bi ga ubedio da ipak otputuje, u Beogradu je boravio i idejni tvorac konferencije – slovenački premijer Borut Pahor - koji na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani nije želeo da govori ni o rezultatima, ni o detaljima razgovora koji je vodio sinoć u Beogradu sa predsednikom Tadićem, tako da još nije jasno hoće li Srbija prisustvovati toj konferenciji, za koju je slovenačko ministarstvo juče za B92 potvrdilo da će biti održana.

Borut Pahor je rekao samo da će "učiniti sve što je potrebno" da uspe konferencija na Brdu kod Kranja, ali je dodao da uspeh ne zavisi samo od jedne strane, "već se treba potruditi da to bude zajednički uspeh."

“Hteo bih da vas obavestim, mada je to već do vas stiglo, da sam uz saglasnost Vlade bio u Beogradu i tamo razgovao sa presednikom Tadićem. O ovom sastanku obavestio sam hrvtasku premijerku Kosor i svoje kolege u Briselu”, kazao je Pahor.

“Odlučili smo tamo da nastavimo razgovore. Želimo da subotnja konferencija bude uspešna, ali se suočavamo sa problemima, koje drugi do sada nisu uspeli da reše. Učnicu sve sto je potrebno da uspe konferencija, ali to ne zavisi samo od jedne strane već se treba potrudti da to bude zajednčli uspeh”, poručio je on.

Ni nakon večerašnjeg sastanka sa predsednikom EU, Hermanom van Rompejom u Briselu, Pahor nije hteo da odgovara na novinarska pitanja o konferenciji na Brdu kod Kranja, prenose slovenački mediji.

Nakon jednoipočasovnog sastanka sa Rompejom, slovenački premijer je novinarima rekao samo: "Sutra je novi dan", dok im je Rompej rekao samo: "Dobro veče".

Van Rompejov predstavnik za štampu, Hesus Karmona, rekao je međutim da predsednik Evropskog saveta još nije odlučio hoće li prisustvovati sastanku u Sloveniji.

Karmona je dodao da će odluka o učešću Van Rompeja na tom skupu biti doneta večeras ili sutra ujutro.

Slovenačka državna novinska agencija javila je večeras da nije neizvestan samo dolazak Borisa Tadića i Hermana van Rompeja, već i predstavnika predsedavajuće EU, Španije, ministra spoljnih poslova, Miguela Moratinjosa.

S druge strane, u Beogradu se i dalje ponavlja već poznato. Predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da Srbija neće odustati od stava da Priština na skupovima može biti zastupljena isključivo kao UNMIK-Kosovo.

“Srbija ono što ne može da prihvati, to je dakle crvena linija, a to je da kroz način rešavanja tehničkih problema oko regionalnih foruma, regionalne komunikacije, regionalne saradnje na implicitan način bude priznata nezavisnost Kosova kao posebne države”, kazao je Tadić u intervjuu Tanjugu.

“S one strane je pristojnosti ukoliko neki međunarodni poslanici, bilo u pitanju izvestioci evropskog parlamenta, bilo da su u pitanju političari drugih država, govore Srbiji šta treba u tom smislu da čini. Mi veoma dobro znamo šta treba da činimo”, poručio je predsednik Srbije.

Istovremeno, u Tadićevom kabinetu su demantovali navode Jelka Kacina, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da je prilikom nedavnog Tadićevog boravka u Ptuju, postignut dogovor da on učestvuje na konferenciji u Sloveniji, a da se sve zemlje, uključujući Kosovo, pojave bez obeležja država.

Ovde nije kraj spekulacijama. Ima i onih koje govore da je i predsednik Evropske unije Herman van Rompej uslovio svoj dolazak u Sloveniju dolaskom predsednika Srbije. Međutim, u Briselu nam je rečeno da to nije tačno, ali i da odluka o dolasku Van Rompeja na Brdo kod Kranja još nije doneta.

Rečeno nam je da će odluka biti doneta po podne, kao i da su sve opcije otvorene. Odluka takođe, kako tvrde, zavisi od pregovora koje vodi domaćin sastanka – Slovenija.

Nagađalo se i da sama ideja o organizaciji konferencije nije koordinisana sa Briselom, jer se bliži konfrencija u Sarajevu, takođe posvećena zapadnom Balkanu. Novinar Televizije Slovenija Vanja Vardijan tvrdi, međutim, da to nije istina.

“U principu je to možda i bio test šta bi se moglo desiti u Sarajevu ili šta će se desiti. Tako da bih rekao da Evropskoj uniji ova konferencija bi svakako dobro došla, a možda postoje zemlje unutar Evropske unije koje možda čak i ne priželjkuju da dođe do ovog Samita na Brdu kod Kranja“, ocenjuje on.

Vanja Vardijan tvrdi i da će konferencije ipak biti, kao i da u celoj ovoj priči ne vidi nikakvu odgovornost Slovenije.

“U svom tom procesu je sada došlo do na kakav način predstaviti Srbiju kao suverenu državu i Kosovo kao državu koju je priznala većina zemalja članica EU, a neke ne. Slovenija je mislila da to može da reši svojim ličnim uticajem, izgleda da se pokazalo da to nije moguće, tako da se to možda ne naki način gleda i kao na lični neuspeh našeg premijera“, kaže Varadijan.

Slovenački portal “Žurnal 24” objavljuje da iz svojih izvora u Beogradu saznaje da slovenačkom premijeru Borutu Pahoru juče nije uspelo da ubedi predsednika Borisa Tadića da dođe na Brdo kod Kranja, dok je kabinet premijera Kosova Hašima Tačija već potvrdio da će Tači na najavljenu konferenciju doći kao premijer nezavisne države Kosovo.

“Žurnal 24” dodaje i da je, iz istog izvora u Beogradu, saznao i da "predsednik Boris Tadić, kao predsednik Srbije ne može da sedi za istim stolom sa predstavnicima Kosova, ako oni tu nastupaju kao država koju Srbija ne priznaje", ali će na konferenciju EU-Zapadni Balkan, koju špansko predsedništo planira da održi u junu, u Sarajevu, s obzirom na to da se organizuje na ministarskom nivou, izvesno je, doći ministar spoljnih poslova Srbije.

Konferencija na Brdu kod Kranja zamišljena je kao skup regionalnih lidera. Ideja je sinula slovenačkom premijeru Borutu Pahoru tokom njegovog nedavnog razgovora sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Zbog toga je i Hrvatska u celu priču uključena kao jedan od suorganizatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: