KPS čuva Gazimestan

Kosovska policija preuzela od Kfora čuvanje spomenika na Gazimestanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

10:50

Default images

Kosovska policija je i formalno preuzela čuvanje spomenika Gazimestan nedaleko od Prištine, čime je pokrenut postupak primopredaje nadležnosti obezbeđivanja kulturne baštine kosovskim institucijama. Srbi na Kosovu se ne slažu sa ovakvom odlukom NATO-a.

Spomenik sagrađen 1955. godine, u čast pogunulim srpkim borcima u bici sa Turcima 1389. godine, od danas će čuvati pripadnici Kosvske policijske službe.

Predstavnici Kfora, Kosovske policije i Euleksa potpisali su deklaraciju kojom slovački vojnici Kfora predaju čuvanje spomenika kosovskoj policiji.

Spomenik na Gazimestanu jednom je bio miniran. U okolini spomenika živi u većini albansko stanovništvo.

Komandant Multiancionalne borbene grupe Centar, Sepo Tojvonen, očekuje da je kosovska policija spremna da preuzme odgovornost.

“Kosovska policija je radila dosta sa stanovništvom koje živi u okolini spomenika. Zadatke će na očuvanju spomenika zajedno izvršavati pripadnici kosovske policije, srpske i albanske nacionalnosti. Smatram da je ovo teško pitanje, ali da je kosovska policija sposobna da preuzme odgovornost”, kaže on.

Kosovskoj policiji će na Gazimestanu pomagati Euleks, a pokadkad, spomenik će obilizati i vojnici Kfora.

Za razliku od Gazimestana, Kfor ostaje da čuva najstarije spomenike pravoslavne crkve na Kosovu među kojima su manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Devič, Sveti Arhangeli i Gračanica.

Žitelji Gračanice ne odobravaju odluku NATO-a da čuvanje spomenika na Gazimestanu bude povereno kosovskoj policiji.

Iz Ministarstva kulture najavili su da će za zaštitu spomenika na Gazimestanu napraviti poseban plan, te da će uvođenjem vodiča, ovo mesto prerasti u turističku destinaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: