Kardinal se izvinio zbog pedofilije

Čelnik katoličke crkve u Irskoj kardinal Šon Brejdi javno se izvinio zbog uloge koju je imao u rešavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja dece.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2010.

19:54

Default images

Kao sveštenik, kardinal Brejdi je 1975. prisustvovao sastancima na kojima su deca potpisivala papire u kojima se obavezuju da će ćutati, kada je reč o optužbama protiv sveštenika pedofila Brendana Smajta. "Želim da poručim svima koji su povređeni zbog nekog mog propusta da se izvinjavam svim srcem", rekao je Brejdi na misi povodom dana Svetog Patrika.

Katolička crkva u Irskoj saopštila je juče da je kardinal Brejdi tražio od dve žrtve zlostavljanja, starosti 10 i 14 godina, da potpišu da se obavezuju na ćutanje kako se ne bi ugrozilo prikupljanje dokaza za internu istragu vođenu u crkvi.

U saopštenju se međutim ne objašnjava zašto kardinal Brejdi ili njemu nadređeni nisu obavestili policiju, preneo je BBC.

Sveštenik Smajt nastavio je da zlostavlja decu, i prošlo je gotovo 20 godina pošto je priveden pravdi.

Zamenik prvog ministra Severne Irske Martin Mekginis izjavio je danas da kardinal Brejdi treba da "preispita svoj položaj".

U međuvremenu papa Benedikt XVI je najavio da će u petak potpisati dugo očekivano pastroralno pismo koje se tiče pedofilije u Irskoj.

Papa je podsetio da katoličku crkvu u Irskoj poslednjih meseci "potresa kriza zlostavljanja maloletnika" i dodao da se nada da će njegovo pismo doprineti "pokajanju, isceljenju i preporodu".

Iako je upućeno irskom narodu, očekuje se da će pismo dotaći i brojne evropske katoličke crkve, uključujući i papinu domovinu Nemačku, u kojima su deca, takođe, seksualno zlostavljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: