"Nuba" gradi optički kabl

Privatna firma "Nuba invest" dobila je bez tendera posao izgradnje optičkog kabla u Srbiji. Sve je urađeno po zakonu, poručuju iz nadležnih ministarstava.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2010.

20:59

Default images

Osim “Telekoma” do sada ni jedna druga firma nije imala mogućnost da gradi telekomunikacionu infrastrukturu zbog komplikovane zakonske regulative. Međutim, nedavnom promenom zakona o planiranju i izgradnji postupak za dobijanje dozvola za gradnju je pojednostavljen i prvi investitor koji je dobio posao izgradnje optičkog kabla na Koridoru 10 je firma “Nuba invest doo”.

Da li je za dobijanje ovako velikog i skupog posla bio potreban tender i pod kojim uslovima je firmi “Nuba invest doo” omogućeno da baš oni grade optičke kablove, pitanje je koje se ovih dana postavljalo za skupštinskom govornicom.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić optužio je Ministarstvo za prostorno planiranje da je odobrilo milionski posao firmi koja je registorvana sa osnivačkim kapitalom od 3 000 evra bez ijednog zaposlenog.

Pomoćnica ministra za prostorno planiranje Aleksandra Damnjanović-Petrović kaže da se investitor sam javio za izdavanje dozvola i da nisu bili u obavezi da raspisuju tender.

“Da li je to dobro ili ne, ja ne ulazim u to. Znam da je što se tiče Ministarstva za planiranje sve urađeno po zakonu, a sad kakav je zakon to je pitanje za ono prethodno Ministarstvo i za druga ministarstva. Ja govorim da je sve po zakonu kada govorim o izgradnji”, navodi ona.

Direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak priznaje da su izdali saglasnost “Nubi” da gradi kablove bez tendera ili odluke Upravnog odbora.

“Šta mi treba od Upravnog odbora odobrenje da izdam saglasnost? Pa, kad bih za svaku saglasnost tražio odobrenje, trebalo bi svaki drugi dan da imam Upravni odbor kada dajem saglasnost opštinama ili ‘Telekomu’ za optičke kablove”, kaže Drobnjak.

Zakon o javnim putevima dozvoljava izgradnju odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge, pa i telekomunikacionih i elektro vodova uz dozvole ministarstva i saglasnost javnog preduzeća “Putevi Srbije”.

Međutim, nigde nije definisano ko je nadležan da u ime države ustupi na trajno korišćenje nacionalni resurs kao što je auto put. U “Putevima” kažu da je za to zaduženo Ministarstvo za telekomunikacije.

Ugovor kojim su “Putevi” odobrili posao izgradnje optičkog kabla “Nubi” sklopljen je na neodređeno vreme uz jednokratnu nadoknadu od 28 038 024 dinara, bez jasno preciziranih taksi koje je “Nuba” dužna da godišnje plaća, kao i uslova pod kojima ugovor može da se raskine.

“Nuba” je do sada uz Koridor 10 izgradila 45 km kablova koji će, kako je nedavno za B92 potvrdio ministar Oliver Dulić, biti korišćeni za telekomunikacioni saobraćaj.

Prema ugovoru, “Nuba” će biti vlasnik tih kablova ali sem minimalne godišnje takse i PDV-a na usluge, budžet Srbije neće imati druge koristi.

Izvinjenje ministarki telekomunikacija

Greškom smo u prethodnoj verziji ovog teksta ministarki za telekomunikacije Jasni Matić pripisali izjavu Zorana Drobnjaka koja glasi:

"Da je sreća da dođe njih 100 i plati mi po 2 miliona tako, da ja mogu da zaradim 280 miliona od njih".

Ovim putem se izvinjavamo Jasni Matić, Zoranu Drobnjaku i čitaocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: