"Krvavi" protest na Tajlandu

Pristalice opozicije u Tajlandu daju krv koju će baciti na sedište vlade kao simboličnu žrtvu kako bi se izborili za raspuštanje parlamenta i održavanje izbora.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

14:13

Default images

Više stotina demonstranata nazvanih "crvenokošuljaši" stoje u dugim redovima čekajući da im bolničarke uzmu krv.Organizatori protesta zatražili su od svakog demonstranta da donira između dve i 20 kašika krvi, odnosno 10 do 100 kubnih santimetara, kako bi sakupili planiranih milion kubnih santimetara za šta im je potrebna donacija između 10.000 i 100.000 ljudi.

Demonstranti su zapretili da će danas zaliti krvlju zgradu vlade ukoliko njihov ponovljeni zahtev za raspuštanje parlamenta bude odbijen.

"Ako žele da je bace i da načine fotografiju toga a mi da je operemo kasnije, to je u redu", rekao je stranim novinarima portparol vlade Panitan Vatanajagorn i dodao da zdravstvene vlasti treba da saopšte da li "krv bačena po ulicama predstavlja kršenje zdravstvenih propisa".

Na protestima u nedelju, oko stotinu hiljada demonstranata zahtevalo je od premijera Abhisita Veđađive da raspusti parlament do ponedeljka u podne, podseća AP.

Abhisit je to odbio i razmestio bezbednosne snage po čitavom gradu rekavši da je vlada spremna da sasluša bilo koji drugi zahtev demonstranata.

Među demonstrantima su pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre kao i drugi aktivisti koji su se protivili vojnom puču 2006. godine kada je svrgnut Šinavatra zbog navodne korupcije i zloupotrebe vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: