Cvetković o saradnji sa Kuvajtom

Premijer Mirko Cvetković izjavio je, na kraju posete Kuvajtu, da je sa premijerom te države Naserom al Mohamedom dogovorio intenziviranje ekonomske saradnje.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

12:47

Default images

On je rekao da se intenziviranje saradnje pre svega odnosi na porast trgovinske razmene, kao i na povećanje potencijalnih investicija iz Kuvajta u Srbiju. "Razgovarali smo o potencijalnim investicijama iz Kuvajta u Srbiju, kao i učešću srpskih građevinskih preduzeća u izgradnji Kuvajta", rekao je Cvetković.

On je dodao i da je sa svojim domaćinima u Kuvajtu razgovarao i o aktiviranju kreditnih linija za infrastrukturne projekte u Srbiji, posebno pomenuvši razvoj železnica.

Cvetković je obišao kuvajtski Naučni centar, a potom i sedište kuvajtske naftne kompanije u gradiću Ahmadi, 30 kilometara udaljenom od glavnog grada Kuvajta.

Premijer Srbije je zajedno sa guvernerom te regije, šeikom Ibrahimom Duaiđ al Sabahom, koji ga je dočekao u Ahmadiju, obišao i izložbu kuvajtske naftne kompanije.

Cvetković juče je imao dva sastanka sa političkim i privrednim vrhom Kuvajta, a potpisana su i dva međudržavna sporazuma, o zdravstvu i vazdušnom saobraćaju.

Posle susreta sa kuvajtskim kolegom šeikom Naserom al-Sabahom, Cvetković je rekao da Srbija i Kuvajt imaju odlične političke odnose, ali bi u narednom periodu trebalo unaprediti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Premijer Srbije se, takođe, domaćinima zahvalio što nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime su doprineli odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Cvetković je razgovarao i sa predsednikom nacionalne skupštine Džasimom al Karafijem, predsednikom Privredne industrijske komore Alijem Tinajanom al Ganimom, i sa generalnim direktorom kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulom Vahabom al Badazom.

U delegaciji Srbije je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, koji je sa kuvajtskim kolegom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Tim sporazumima je predviđeno podsticanje i razmena iskustava u oblasti zdravstvene administracije, javnog zdravlja, hitne medicinske pomoći, kao i saradnja dve države u oblasti medicinskih istraživanja.

Ljajić je potpisao i Sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji predviđa postavljanje pravnog okvira i osnovnih uslova za obavljanje vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kuvajta.

Srpska delegacija imala je razgovore i u Privrednoj komori Kuvajta, gde je, prema rečima premijera, zaključeno da je robna razmena sa Kuvajtom izuzetno niska i da je treba poboljšati, kao i da je neophodno zainteresovati investitore iz te zemlje da dođu u Srbiju.

U delegaciji Srbije nalazi se i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: