Obamina borba za reformu zdravstva

Predsednik SAD Barak Obama ponovo je izvršio pritisak na Kongres da usvoji njegov plan reforme zdravstvenog sistema.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

02:00

Default images

Obama insistira, da bi uprkos ogromnim troškovima, njegov predlog reforme zaprava smanjio troškove zdravstvenog osiguranja tako što bi se eliminisali nepotrebni troškovi. Međutim, plan nailazi na jaku osporavanje Republikanaca koji poručuju da je plan preskup i da nije popularan u javnosti.Čak i pojedine demokrate, posebno one u konzervativnijim oblastima, nisu u potpunosti spremne da podrže plan.

Strongsvil je rodni grad Natome Kenfild, teško obolele žene koja je prošlog meseca poslala pismo predsedniku u kojem mu je napisala da je morala da odustane od zdravstvenog osiguranja zato što su se troškovi povećali na iznos od 8 i po hiljada dolara godišnje. Natomi, koja se od kancera izlečila pre 15 godina, pre nedelju dana ponovo je dijagnostikovana leukemija.

Ona je previše bolesna da bi se lično obratila Obami kako je bilo planirano, ali je on priču ove žene iskoristio kako bi istakao značaj reforme koju predlaže.

"Ono što ovu odluku čini teškom je to što većina nas ima zdravstveno osiguranje. I lako nam je da kažemo: Zdravi sam, ne tiče nas se previše. Ali moramo razumeti ono što se desilo Natomi i shvatiti da se to može desiti svima nama", rekao je Barak Obama.

Obama insistira, da bi uprkos ogromnim troškovima njegov predlog reforme zaprava smanjo sveukupne troškove zdravstvenog osiguranja tako što bi se eliminisali nepotrebni troškovi.

On je dodao da njegov plan takođe sprečio da osiguravajuća društva napuštaju slučajeve osiguranika koji nemaju hronične bolesti i pokrio troškove desetina miliona Amerikanaca koji trenutno nemaju osiguranje.

Međutim, plan nailazi na jaku osporavanje Republikanaca koji poručuju da je plan preskup i da nije popularan u javnosti. Čak su i pojedine demokrate, posebno one u konzervativnijim oblastima nisu u potpunosti spremne da podržće plan.

"Za ljude koji igraju poker, postoji način da se ovo lepo obajsni. Obama i Demokrate stavljaju sve na zdravstvenu zaštitu. Ukoliko predlog bude odbačen, biće to ogroman udarac za Obaminu administraciju", smatra Vilijam Gelston, politički analitičar.

U Kongresu će se najverovatnije glasati u četvrtak, a ukoliko predlog bude usvojen o njemu će se u roku od nekoliko dana izjasniti i Senat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: