Kritike EU povodom reizbora sudija

Evropska komisija uskoro će uputiti Vladi Srbije tekst o reformi pravosuđa, odnosno dati svoj sud o reizboru sudija, piše "Blic".

Izvor: Blic

Utorak, 16.03.2010.

00:38

Default images

Za sada nije poznato da li će Evrospke komisije tekst uputiti u formi pisma ili izveštaja, ali će o pravosuđu sa državnim vrhom sutra razgovarati i komesar EU Štefan File. Evropske eksperte, kako za list kaže dobro upućeni izvor, posebno je interesovalo po kom kriterijumima je vršen reizbor sudija, da li je postojala mogućnost žalbe.

Prema saznanjima "Blica", Vladi Srbije su posle razgovora misije Evropske komisije sa nadležnima u Vladi pre oko mesec dana, ubrzo upućena i dopunska pitanja. Među pitanjima o reformi pravosuđa bilo je i vezanih direktno za reizbor sudija.

Evropske eksperte posebno je interesovalo po kom kriterijumima je vršen reizbor sudija, da li je postojala mogućnost žalbe.

Insistiranje misije EK na reizboru sudija nije slučajno jer su upravo nosioci pravosudnih funkcija jedna od najbitnijih karika u reformi pravosuđa.

Kako list saznaje, Evropska komisija se nije do sada izjašnjavala ni pozitivno ni negativno o tome već se samo u razgovorima insistiralo na svim informacijama kako je odrađen proces reizbora.

Izvor lista kaže da se već sada može reći da je malo verovatno da bi ocena EK mogla biti takva da se zatraži poništenje reizbora, ali da će gotovo sigurno biti sugestija i "dodatnog usaglašavanja".

Ministarka Snežana Malović kaže da je u ovom trenutku ne može da govori kakav će biti ocena ekspertske misije Evropske komisije.

"Mogu da istaknem da ćemo razmotriti sve sugestije i komentare, koje od njih dobijemo, jer imamo iste težnje, a to je da se proces evropskih integracija ubrza", kaže ministarka Malović.

Štefan File, novi komesar za proširenje Evropske unije, dolazi sutra u Beograd sa tri glavne teme za razgovor sa srpskim zvaničnicima. U prvom planu biće prihvaćanje kandidature Srbije za članstvo u EU, reforma pravosuđa, reforma državne administracije rečeno je u Kancelariji Delegacije EU u Beogradu.

Reforma u pravosuđu mogla bi da bude najbolnija tema prve posete komesara za proširenje Beogradu. Poznato je da se u Evropskoj komisiji sa velikim nezadovoljstvom gleda na način na koji je u Srbiji izveden opšti izbor sudija.

File je u autorskom tekstu u "Blicu" posebno istakao da je za Srbiju veliki izazov funkcionisanje pravosuđa i njegova nezavisnost, profesionalizam i efikasnost. Nezvanično se očekuje da File to posebno istakne u razgovorima koje će imati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministarkom pravde Snežanom Malović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: