U Rigi održan marš “SS-ovaca“

U glavnom gradu Letonije, Rigi održan je tradicionalni marš veterana letonske legije “Vafen SS-a“ i njihovih mladih pristalica.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

17:10

Default images

Oko 1 000 veterana i njihovih pristalica sa državnim zastavama i cvećem u rukama došli su do Spomenika slobode u centru Rige, kako bi odali poštu pripadnicima te jedinice, gde ih je dočekalo nekoliko desetina lokalnih antifašista, poreklom Rusa, i predstavnika “Noćne straže“, izvestio je Itar-Tas.

Antifašisti su učesnike marša dočekali uzvikujući “Fašisti", “Fašizam neće proći“ i “Sramota“, a u rukama su nosili transparente sa natpisima “Stop fašističkom maršu“, “Čime se ponosite“, “Seti se, fašisto, Nirnberga“, “Bikerniekska šuma – 46 500 ubijenih“, “Salaspils – 56 000 ubijenih“.

Učesnicima “Antinacističkog skupa“ pridružio se i direktor Centra "Simona Vizental" Efraim Zurov, koji je rekao da mu je čudno da u centru evropskog glavnog grada vidi ljude koji odaju poštu onima koji su “uništavali hiljade Jevreja u Rumbulu, Bikerniekskoj šumi i u drugim zemljama Evrope“.

Predsednik Letonskog anfifašističkog komiteta Eduard Gončarov izjavio je agenciji RIA Novosti da je policija privela trojicu aktivista Komiteta, koji su planirali da učestvuju u akciji protesta protiv marša “esesovaca“, kao i da “trenutno graničari love članove estonske 'Noćne straže' koji su došli da učestvuju na skupu“.

Itar-Tas navodi da je trg oko Spomenika slobode bio ograđen metalnim pregradama da bi se izbegli sukobi i da su policajci formirali “živi zid" između učesnika dve akcije.

Prema izveštaju RIA Novosti, pripadnici specijalnog odeljenja policije obezbeđivali su marš po celoj maršruti, a učesnici su nosili letonske i litvanske zastave.

Ta ruska agencija prenela je pisanje agencije LETA da su kod crkve u kojoj je održana liturgija u znak sećanja na pripadnike “Vafen SS-a“ privedena dvojica agresivnih ljudi koji su uzvikivali nacionalističke i antisemitske parole.

Skupština Rige ranije je odbacila sve prijave za okupljanje 16. marta, kako bi sprečila mogućnost provokacija, ali je oblasni sud juče ukinuo tu zabranu.

Ministarka unutrašnjih poslova Linda Murnice “vrlo kategorično je preporučila“ organizaciji antifašista da ne gađa učesnike marša jajima i paradajzom, jer se to smatra huliganstvom, prenela je agencija Interfaks.

Murnice je, takođe, saopštila da policija ima informaciju o grupi provokatora iz Estonije i da je već zadržana jedna osoba sa “crne liste“, koja je juče stigla u Letoniju, uprkos zabrani, i koja će u pritvoru biti do 18. marta.

Itar-Tas podseća da su dve letonske divizije “Vafen SS“ formirane 1943. godine i da je posle odvajanja Letonije od bivšeg SSSR-a tokom nekoliko godina 16. mart bio zvaničan dan za odavanje pošte.

Posle oštrih reagovanja u Rusiji i na Zapadu odlučeno je da se taj datum ne obeležava, navela je ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: