Letonija: Evro od 2014.

Vlada Letonije odlučila je da uvede evro od 1. januara 2014. godine, saopštila je informativna služba kabineta ministara ove baltičke republike.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

16:29

Default images

Posle uvođenja zajedničke evropske valute u Letoniji, u opticaju će dva meseca biti paralelno nacionalni lat i evro. Lati za evre će moći da se zamene bez provizije u roku od šest meseci u Narodnoj banci Letonije, kao i u ovlašćenim kreditnim organizacijama, saopšteno je posle sastanka vlade.

Za ulazak u evrozonu Letonija mora da ispuni niz uslova. Između ostalog, budžetski deficit ne sme prelaziti tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a državni dug ne sme biti veći od 60 odsto BDP, prenosi ruska agencija Itar-Tas.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ranije u martu snizio prognozu državnog duga Letonije u 2011. godini, pretpostavljajući da će dostići 70 odsto BDP u poređenju sa prethodnih 90 odsto.

Prošle godine, BDP Letonije je opao za 18 procenata, a nezaposlenost dostigla maksimalni nivo u Evropskoj uniji od 22 odsto. Letonija je zbog toga bila prinuđena da se obrati MMF-u, zatraživši podršku od 7,5 milijardi evra.

Prema uslovima kredita, Letonija se obavezala da budžetski deficit održi u granicama do pet odsto u 2010. godini, i tri odsto u 2011.

MMF je juče objavio da je vlada Letonije uspela da prošle godine smanji budžetski deficit sa 13 na 7,1 odsto BDP.

U skladu sa programom stabilizacije ekonomske situacije koji su usvojili međunarodni donatori, Evropska komisija i MMF, Letonija može da uvede evro 2012-2013. godine. Međutim, potreban nivo budžetskog deficita od tri odsto BDP, ova zemlja će uspeti da ostvari tek 2012. godine, što će joj omogućiti uvođenje evra najranije 2014.

Guverner letonske Narodne banke Ilmars Rimševič je ranije izjavio da će zemlja, u slučaju da ne uvede evro do 2014. godine, novu šansu imati tek za tri do četiri godine.

Sredstva MMF-a pomoćiće vladi da održi kurs nacionalne valute u odnosu na evro na prethodnom nivou, ali će zbog toga morati da nastavi sa "kresanjem" budžeta i plata. Ova politika već je izazvala masovne proteste u zemlji.

Letonija je primljena u Evropsku uniju 1. maja 2004.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: