Čiplić: Upisano 400 hiljada građana

Ministar Svetozar Čiplić izjavio je da se od oko 650.000 gradana, koji pripadu odredenim nacionalnim manjinama, u birački spisak upisalo 399.321.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

17:21

Default images

Čiplić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za međunacionalne odnose na čijem dnevnom redu je bio izveštaj o dosadašnjim aktivnostima na pripremi izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, rekao i da će 16 od ukupno 19 nacionalnih manjina birati Nacionalne savete na neposrednim izborima 6. juna.

Prema rečima ministra, rok za ostvarivajne uslova za upis u spiskove za neposredne izbore je istekao 9. marta, ali će pripadnici manjina moći da se upisuju u spiskove i dve nedelje pre njihovog odžavanja.

"Činjenica da se 16 nacionalnih zajednica upisalo u preko potrebnom broju govori da je reč o zajednicama koje su zadžale svoj identitet i da u Srbiji nema proseca asimilacije", kazao je ministar.

Čiplić je rekao da svi možemo biti ponosni što u toku procesa nije bilo nikakvih pojava koje bi narusile, usporile i otežale upis.

"To je proces koji Srbiju pozicionira u retke države Evrope koje garantuju značajan krpus manjinskih prava koja će nacionalnim zajednicama omogućiti razvoj nacionalnog identiteta", kazao je on.

Čiplić je rekao da je u Beogradu i Novom Sadu odziv nacionalnih manjina bio manji jer su to velike sredine u kojima ljudi gube osećaj nacionalnog identiteta, makar bili i pripadnici nacionalnih zajednica čije se "izvorište" nalazi u neposrednoj blizini.

U neposrednim izborima za nacionalne savete učestvovaće pripadnici albanske, askalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevacke, vlaske, grčke, egipćanske, madarske, nemačke, romske, rumunske, rusinske, slovačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Predstavnici makedonske, hrvatske i slovenačke nacionalne manjine biraće članove nacionalnih saveta na posredan načim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: