Srbi protiv strategije za sever

Vlasti u Prištini vrše pripreme za forimiranje opštine Severna Mitrovica. Predstavnici Srba protive se, međutim, strategiji kosovske vlade za sever pokrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2010.

16:27

Default images

Ministar lokalne vlasti Kosova Sadri Ferati izjavio je da je sve spremno za formiranje nove srpske opštine Parteš kod Gnjilana, dok će formiranje opštine Severna Mitrovica zavisiti od napretka na terenu. Srbi na severu u većini odbijaju plan Prištine, a predstavnici Vlade Srbije tvrde da Priština planom za sever beži od drugih, realnih problema.

Formiranje opštine Severna Mitrovica deo je plana Vlade Kosova za integraciju severnog dela u kosovski sistem.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati kaže da pripremni tim za formiranje nove opštine postoji i da je u toku tender za kancelarijski prostor.

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković smatra da Priština planom za sever Kosova pokušava da kupi vreme i beži od realnih problema, tvrdeći da je diskutabilno i formiranje pripremnog tima za opštinu Severna Mitrovica.

Anketrirani žitelji severne Mitrovice nisu za stvaranje nove opštine u tom delu grada. Među građanima može da se čuje da Priština namerava da okupira severni deo. Ministar Ferati odbacuje te navode.

U Prištini neće odustati od decentralizacije na severu Kosova. U Mitrovici je za 24. mart najavljen marš mira povodom početka bombardovanja.

Na tom skupu Srpskog nacionalnog veća, najavljuju, biće poslata i poruka protivljenja planu za sever Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: