Gudurić: Nisam kriv

Bojan Gudurić, petooptuženi za ubistvo novinara i suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, rekao je pred Sudom da nije kriv.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2010.

12:31

Default images

Nakon što mu je pročitana optužnica, Gudurić je izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine i udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je u Zagrebu trebalo da ubije još dve osobe.

Čitanjem optužnice danas je formalno-pravno suđenje počelo ispočetka budući da je Gudurić do izručenja iz BiH krajem februara bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. On nije, međutim, želeo da odgovara na pitanja.

Tokom predstavljanja u sudnici zagrebačkog Županijskog suda, Gudurić je rekao da nema nadimak, ali da ga svakako zovu, kao i da nema imovinu.

Iako je u prvom pojavljivanju pred Sudom nakon izručenja Hrvatskoj dobio rok od 12 dana da pripremi odbranu i izabere advokata, Gudurića je i danas zastupao advokat po službenoj dužnosti.

Na prvom pojavljivanju pred Sudom 3. marta, sudija Ivana Kršul ga je upozorila da neće dopustiti odugovlačenje postupka.

U nastavku današnjeg suđenja, odbrana i tužilaštvo raspravljaju o tome treba li čitati iskaze svih svedoka budući da je suđenje formalno-pravno počelo ispočetka.

Odbrana optuženih se protivi čitanju iskaza crnogorskog kontroverznog preduzetnika Ratka Kneževića koji je tokom svedočenja za ubistvo optužio "duvansku mafiju", svog kuma Mila Đukanovića i Stanka Subotića Caneta.

Prema optužnici Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), Gudurić je učestvovao u pripremi Pukanićevog ubistva, a imao je zadatak da ubije Pukanića snajperom ukoliko zakaže eksplozivna naprava koju je u blizini njegovog automobila postavio optuženi Željko Milovanović.

Nakon ubistva, Gudurić je pobegao iz Hrvatske, a tek se početkom februara ove godine predao policiji u Banjaluci. Pred pravosudnim organima BiH izjavio je da nije kriv za ubistvo kao i da veruje da će u Hrvatskoj imati pošteno suđenje.

Izručenje Gudurića tražila je i Srbija čiji je državljanin, ali je zbog težine krivičnih dela Sud u BiH odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

Za ubistvo Pukanića i Franjića i udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju, pored Gudurića, optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović.

Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka početak suđenja u Srbiji za isti zločin, gde je optužen zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim finansijerom i naručiocem ubistva Sretenom Jocićem, koji je za to ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: