Galenika opremila novu fabriku

U cilju zadovoljavanja standarda Galenika je završila izgradnju i opremanje nove fabrike čvrstih farmaceutskih preparata u skladu sa evropskim GMP standardom.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

18:43

Default images

Ukupna investicija vredna je 50 miliona evra a domaćem proizvođaču omogućiće proizvodnju lekova i za evropsko i druga svetska tržišta. U novoj fabrici površine 10 hiljada kvadratnih metara, Galenika će proizvoditi 2 milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje u vrednosti 80 miliona evra, a uz mogućnost povećanja proizvodnih kapaciteta i za 25 odsto.

Celokupno postrojenje, svi sistemi i procesna oprema usklađeni su sa najsrtožim zahtevima evropskog GMP-ja. Standard dobre proizvođačke prakse ili GMP, podrazumeva osavremenjavanje proizvodnje i značajno povećanje svih mera zaštite i nadzora kojima se tokom izrade i kontrole leka, postiže da lek bude u najvećoj meri bezbedan, pouzdan, efikasan i kvalitetan.

"Znači da je svaka jedinica leka u svakom momentu pod kontrolom. Reguliše se i prati se pojedinačna masa tableta odnosno kapsule. Prati se i ispravnost pakovanja, video kamerom se snima položaj tablete u blister pakovanju, plus odgovarajuće čekiranje farmakod čitača štampane ambalaže, da u svakom momentu se obezbedi sigurnost pakovanja i apsolutna sigurnost primene leka kod pacijenta“, kaže direktorka za razvoj poslovanja Radmila Popović.

GMP zahteva i visoko kvalitetne uslove rada, prostorije i opremu od specijalnih materijala, savršeno prečišćen vazduh i vodu, viši kvalitet skladištenja leka, distribucije, ekološku zaštitu. I Zakon o lekovima Republike Srbije, od avgusta prošle godine, obavezuje domaće proizvođače da proizvodnju usklade sa evropskim standardom, jer bi u protivnom morali da obustave rad.

Sve to zahteva velika ulaganja. Galeniku čeka i izgradnja novog objekta kontrole kvaliteta, a gradiće se i nova zgrada Instituta za istraživanje i razvoj, čiji naučni tim sada aktivno radi i na razvoju lekova sa kontrolisanim oslobađanjem .

"Kada jedan čovek uzima određeni lek jako je bitno da on ima i određeni komfor u primeni tog leka. Posebno je težište u istraživačkom timu Galenike na razvoj formulacije, razvoj lekova sa modifikovanim, kontrolisanim oslobađanjem, gde će se lekovi primenjivati jedanput u dva dana, jedanput nedeljno, nego više puta u toku jednog dana“, objašnjava direktorka Sektora za razvoj Ana Mitrović.

Galenika je, tokom prošle godine, ispunila i druge zahtevne standarde proizvodnje kao što su ISO 9001, ili Haccap standard. Galenika trenutno proizvodi preko 170 lekova, 40 dijetetskih preparata, jedina u Srbiji proizvodi dentalne preparate.

Nova fabrika omogućiće Galenici da poveća produktivnost, ali i postigne višu cenu leka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: