Prevareni mogu tužiti Lutriju i RTS

Prevareni građani u SMS igrama na sreću mogu da tuže Lutriju Srbije i televiziju i državu kaže za „Blic“ Dragana Boljević predsednik Društva sudija Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

01:32

Default images

„Onaj ko zarađuje od tih nagradnih igara treba da ima i odgovornost ukoliko se nešto loše desi. Ovde govorimo o objektivnoj odgovornosti. Ako je to tvoj resor, ako si ti organizovao igru, ako ti iz nje profitiraš, onda si dužan i da odgovaraš za sve što se u vezi s tim desi", dodaje Boljevićeva.

On naglašava da je odgovorna Lutrija Srbije, ali i država, odnosno Ministarstvo finansija, "zato što su oni dužni da vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o igrama na sreću“.

Niko u Državnoj lutriji Srbije nije smenjen niti je podneo ostavku zbog ogromne prevare i pljačke građana koji su lakoverno učestvovali u SMS igrama na sreću, a koje je organizovala ova državna kuća. Providna su objašnjenja koja gotovo svakodnevno stižu iz Lutrije da niko od zaposlenih nije umešan u prevaru, jer obaveza priređivača igre jeste da obezbedi regularnost igre.

Da je obaveza priređivača da obezbedi regularnost igre, potvrdio nam je Zoran Ćirić iz pres službe Ministarstva finansija.

„Takođe, ako je i bilo žalbi koje su stizale na adresu Uprave za igre na sreću, one su prosleđivane Lutriji, budući da je ona jedina nadležna u ovoj stvari“, objašnjava Ćirić.

U Lutriji Srbije su još pre nekoliko meseci imali dovoljno indicija da se čudne stvari događaju u igri „RTS licitacija“.

Jedan od igrača koji se žalio da je prevaren je i Ljubomir Stojičić, penzioner iz Šapca, koji je žalbu na regularnost igre uputio Upravi za igre na sreću krajem novembra prošle godine.

„Moja ponuda je bila jedinstvena, ali su oni dali nagradu nekome ko je ponudio veću cifru. Iz Uprave su mi odgovorili da je moja žalba dostavljena Državnoj lutriji Srbije, međutim, od njih nisam dobio nikakav odgovor“, tvrdi Stojičić.

Takođe, već mesecima cela Srbija bruji o tome da se kao dobitnici nagrada pojavljuju ljudi koji su pristali da odglume dobitnike za nekoliko stotina evra. Mnogi internet forumi su bili zatrpani izjavama učesnika u SMS „RTS licitaciji“ da je reč o nameštaljci i prevari i da su razočarani u Lutriju i RTS. Neke je to i koštalo, jer su slali i po pedesetak poruka dnevno (jedna poruka je iznosila 62 dinara).

Neke od tih žalbi stigle su i na adresu „Blica“ u kojima su čitaoci izražavali sumnju u regularnost igre i ukazivali na prevaru koju im organizuju državne kuće.

Takođe nezvanično, ali pouzdano, „Blic nedelje“ saznaje da je policijska istraga o SMS igrama bila pokrenuta još u januaru. Pošto su već tada postojale ozbiljne sumnje da igre nisu regularne, postavlja se pitanje zašto one nisu stopirane. Bruka i prevara bi tada bile znatno manje.

Mesec dana nakon završetka “RTS licitacije”, Državna lutrija Srbije je 2. marta saopštila da je zahvaljujući „svojim kontrolama i metodama protiv prevare otkrila moguće zloupotrebe kada su u pitanju pojedine SMS igre“, nakon čega je uhapšeno 14 lica.

I kolegijum Radio-televizije Srbije je negirao bilo kakvu odgovornosti budući da su oni “samo emiteri emisije”, a ne i organizator.

Inače finansijski efekti SMS-ova i dalje su tajni. Ne zna se, na primer, koliko je ukupno novca inkasirano u igri „RTS licitacija“, niti koliki je deo kolača pripao Lutriji, a koliki deo RTS-u. Na stranu to što je javni servis koji se finansira novcem građana iste te finansijere i njihove ukućane podsticao na kocku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: