Neizvesno Tadićevo prisustvo

Predsednik Boris Tadić kaže da će Srbija učestvovati na regionalnom forumu ako predstavnici Albanaca sa KiM budu učestvovali u skladu rezolucijom 1244.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 14.03.2010.

00:22

Default images

Tadić je u Novom Sadu, posle razgovora sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom, poručio da integritet Srbije ne sme biti dovođen u pitanje na međunarodnim forumima ni na implicitan ni na eksplicitan način. "Ti principi nisu izmenjivi. Srbija neće učestvovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi prisustvo kosovskih Albanaca na međunarodnim forumima, ali to učešće mora biti organizovano na način koji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

"Ako na Brdu kod Kranja budu ispoštovani ovi principi, mi ćemo učestvovati", rekao je predsednik Tadić.

Namera Slovenije, kao organizatora, je da se na konferenciji pojave predsednik Srbije i premijer Kosova Hašim Tači, a kao kompromisno rešenje ponuđeno je da zemlje nastupaju bez državnih obeležja. Portparolka Tadićeve Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da je po tom pitanju stav Srbije dobro poznat.

"Pozicija Srbije je vrlo jasna, a ona je da mi podržavamo učešće Kosova na svim regionalnim forumima pod rezolucijom 1244, i da ćemo takvu principijelnu poziciju uvek podržavati. Ne želim da se priključim ovoj polemici i nagađanjima na koji način će Srbija nastupiti na regionalnom forumu, niti je to dobro“, kaže Trivanova.

Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je sredinom prošle nedelje da je zbog spora oko nastupa Srbije i Kosova nemoguće tvrditi da će konferencija na Brdu kod Kranja uopšte biti održana. Osim Slovenije, organizatori skupa planiranog za 20. mart su Hrvatska, Savet Evrope i Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: