Poplava za sada neće biti

I pored naglog otapanja snega, Srbiji u narednim danima ne preti opasnost od novih poplava, kaže za B92 načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 14.03.2010.

00:21

Default images

On kaže da su i pored vremenskih prilika, vodostaji svih većih reka u opadanju i da svakako ne treba očekivati scenario kakav se nedavno dogodio u Zaječaru, kada je zbog izlivanja Timoka poplavljeno više od 200 kuća.

„Prema poslednjim saznanjima koje imamo i Dunav i Sava su u opadanju kao i sve ostale reke osim Južne Morave koja je malo porasla ali je to daleko od vandredne odbrane od poplava. Što se tiče istočne Srbije, za sada je stanje bezbedno, ali na Crnom vrhu ima nešto iznad 50 cm snega i to je ono čime sad raspolažemo. Dakle pre utorka ne treba očekivati promene, očekujemo stabilno stanje do utorka“, kaže Marić.

Marić kaže da se danas čak očekuje da nivo Dunava kod Novog Sada opadne za dodatnih 40 centimetara.

Na Moravi mere vanredne odbrane

Na Velikoj, Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama sprovode mere vanredne odbrane od poplava, na brani "Bovan" kod Aleksinca i na reci Moravici kod Aleksinca, a uvedene su mere vanredne odbrane od poplava na Pustoj reci u naselju Pukovac.

Na Dunavu i pritokama sprovode se redovne mere odbrane od poplava i to na Velikom Timoku kod Trnavca, na ušću Jaseničke reke, na desnoj obali Dunava kod Smedereva, a ukinute su mere redovne odbrane od poplava na reci Mlavi nizvodno od Malog Crnića do Bratinca.

Mere redovne odbrane od poplava sprovode se na desnoj obali Save kod Šapca. U toku su i mere odbrane od unutrašnjih voda na područjuma sa izgrađenim sistemima za odvodnjavanje na području Negotinske nizije, Mlave i Mačve.

U cilju obezbeđenja uslova za bezbednu evakuaciju eventualnih novih poplavnih talasa, u toku je evidencija stanja odbrambenih linija i zaštitnih objekata na Velikom Timoku na lokalitetima na kojima su zabeleženi problemi usled visokih vodostaja (pojava izvora u telu nasipa), na lokalitetima odbrambenog nasipa Crnog Timoka, na kojima su zabeležena oštećenja usled izlivanja Belog Timoka i na reci Mlavi i Tamnavi.

U toku su preventivne sanacione mere na brani "Bovan" kod Aleksinca.

U Zaječaru, u priobalju reke Mlave kod sela Maljurevac i Bratinac i na priobalju reke Save na području opštine Šabac, angažovana je mehanizacija i crpni agregati za evakuaciju voda sa poplavljenih površina.
Tendencija vodostaja na Dunavu kod Smedereva u blagom opadanju, a vodostaj na ušću Jaseničke reke u Dunav ima tendenciju opadanja.

Na Crnom i Belom Timoku u Zaječaru, vodostaj u blagom porastu, dok je na Mlavi i Peku vodostaj u porastu.
Vodostaj na Savi kod Šapca u blagom opadanju, dok su dotoci iz svih pritoka Velike Morave u porastu zbog otapanja snežnog pokrivača, navedeno je u saopštenju "Srbijavode".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: