Pritvor zbog zločina kod Peći

Veće za ratne zločine u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana devetorici osumnjičenih za ratne zločine u Ćuški kod Peći.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

00:17

Default images

Istražni sudija Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu saslušao je osumnjičene, odredio im pritvor i pokrenuo istragu protiv njih zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izjavila je portparol suda Dušica Ristić.

Ona je dodala da je im je pritvor određen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke koji treba da budu saslušani u toku istrage, kao i zbog visine zaprećene kazne za to krivično delo, a koja je preko 10 godina zatvora.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je ranije danas da je podnelo istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 osoba, zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine lišili života 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu i Metohiji.

Radi se o pripadnicima paravojne formacije "Šakali" i TO i rezervnog sastava policije, istaknuto je u saopštenju.

MUP Srbije je, po nalogu Tužilaštva, priveo devet osoba, koji su izvedena pred istražnog sudiju.

Privedeni se terete da su preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, kao i pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine.

Njihova namera je bila da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Republiku Albaniju, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: