Rim:Ljubičastom protiv Berluskonija

Građani Rima, predvođeni liderima opozicije, protestovali su protiv italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

00:13

Default images

Posle jučerašnjeg štrajka sindikalaca na rimski trg Pjaca del popolo izašli su i opozicioni lideri i njihove pristalice. Procene koliko je demonstranata bilo su različite, dok nezvanični podaci govore da ih je bilo blizu 200 hiljada, dok je policaja objavila brojku od 25 hiljada. Okupljeni traže jedno: smenu premijera Silvija Berluskonija i njegove Vlade.

"Umorni smo od ove Vlade. Protestovaćemo svaki dan, na svakom trgu u Italiji, ispred ministarstava, sudova zato što se svakodnevno dešavaju loše stvar u zemlji. Mi kao građani Italije zaslužujemo poštovanje i to i tražimo", kaže jedna od nezadovoljnih građana Marija Kristina Kađa.

Noseći transparente sa natpisima "dosta", "2 miliona ljudi bez posla", "glasajte za Ali Babu, za njega barem znate da ima samo 40 razbojnika!", građani su bili obučeni u ljubičasto, koja je simbol "anti-berluskonijevaca".

"Ljubičasta je boja oporavka savesti. Ona treba da bude simbol pokreta bez partije, odvojena od bilo koje političke zastave ili simbola. Pokret koji će omogućiti svima da budu slobodni, i već što sam danas ovde osećam se slobodnije", kaže jedan od prisutnih Fabio.

Skup pod sloganom "Demokratija, legalnost, rad. Da - pravilima i zakonu. Ne - prevarama. Za pobedu!" je ipak bio politički obojen. Građane su na okupljanje pozvale stranke levog centra predvođene najvećom opozicionom parijom, Demokratskom strankom.

"Ovde smo kako bismo mobilizovali sve da se bote za slobodu i protiv Berluskonijeve vlade i njegove degeneracije moći", kaže lider Zelene partije Paolo Ćento.

Opozicija premijeru zamera da radi sve osim svog posla. Program vlade je, prema njihovom mišljenju, u rukama samo jednog čoveka, Berluskonija, koji se bavi samo izradom zakona za sebe i svoje potrebe. Kakvo je zaista raspoloženje među italijanskim glasačima znaće se posle 28. i 29. marta kada će se održati regonalni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: