Jeremić: Važna podrška Portugala

Portugal podržava evrointegracije Srbije i ima puno razumevanje za politiku Srbije prema Kosovu, izjavio Vuk Jeremić posle sastanka u Lisabonu.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 13.03.2010.

12:57

Default images

Portugal snažno podržava evropsku budućnost Srbije, ali istovremeno iskazuje i puno razumevanje za politiku Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora u Lisabonu saportugalskim kolegom Luišom Amadom.

"To je za nas važno, jer mi ne možemo odustati ni od Kosova, niti imamo nameru da odustanemo od našeg punopravnog članstva u Evropskoj uniji", naveo je Jeremić.

On je najavio da će Beograd nastaviti da blisko sarađuje sa svim partnerima iz Evrope, kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, postiglo kompromisno rešenje za budući status Kosova i ubrzao proces evropske integracije.

Portugalski šef diplomatije poručio je da Srbija igra veoma važnu ulogu u stabilizaciji regiona, i da bi sa Srbijom da to zavisi samo od Portugala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio odmah potpisan.

“Ako bi zavisilo od nas, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom već davno bi bio ratifikovan. Mi bismo voleli da taj proces ide mnogo brže nego što je to sad slučaj”, rekao je Amadao.

“Ali mi sad očekujemo, pošto su se uslovili ispunili, i da ćemo imati ratifikovan Sporazum od strane svih članica EU što je pre moguće. Mi ćemo pokušati da damo sve od sebe da se to desi, i nadamo se da će svi naši partneri u EU uraditi isto”, kazao je šef portugalske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: