Saobraćajni znak za naselje

Novim saobraćajnim propisima u toku godine biće uveden saobraćajni znak za naselje, a biće obavezna i izgradnja trotoara, gde postoje kuće pored saobraćajnica.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2010.

12:25

Default images

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Boris Antić najavio je na Sajmu automobila, predstavljajući nove propise iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, da je ograničenje brzine u naselju uvedeno da bi se zaštitili pešaci koji mogu da se nađu na kolovozu.

Antić je objasnio da se pojam naselja, međutim, ne poklapa sa geografskom odrednicom naseljenog mesta, odnosno sa onim gde stoji tabla sa njegovim imenom.

To u praksi znači da vozači sada ne znaju tačno od kog mesta važi ograničenje brzine, odnosno da ona ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka koji to zahteva, ako u blizini još nema kuća.

Sa uvođenjem novih tabli, koje će jasno označavati početak naselja, međutim, više neće biti dileme, naglasio je Antić.

On je, takođe, rekao da će se ubuduće raditi kontrola prosečne brzine vozila, a ne samo trenutne, jer će to omogućiti soficistiraniji sistemi za praćenje, koji će biti postavljeni na svakom nadvožnjaku.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno što će se povećati i odgovornost vlasnika vozila sa kojim je napravljen prekršaj.

Vlasnik vozila će, naime, ubuduće morati da pruži tačnu informaciju o tome ko je u trenutku prekršaja upravljao njegovim vozilom, ako to nije bio vlasnik lično, što je do sada bilo prilično problematično.

Kazne moraju da imaju preventivne, vaspitne i represivne mere, pa je uvedeno kumulativno kažnjavanje, skupljanjem poena za najteže prekršaje koje dovodi do zabrane vožnje.

Tako vozač koji sakupi više od 17 kaznenih poena neće moći da vozi dok ponovo ne položi vozački ispit. Ako posle toga sakupi više od 15 kaznenih poena, moraće ponovo da bude isključen iz saobraćaja do novog polaganja, a svaki naredni put imaće pravo na sve manje kaznenih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: