Obolelim radnicima ponuđena nagodba

Radnicima koji su oboleli posle rada na raščišćavanju ruševina Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, ponuđena je nagodba od 675 miliona američkih dolara.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2010.

10:57

Default images

Nagodba je rezultat višegodišnjih napora i pregovora između oštećenih i kompanije Dabl-ju-ti-si Keptiv Inšurans, koju je osnovala Vlada u cilju rešavanja pravnih pitanja posle 11. septembra. Pravni zastupnici oštećenih i gradski zvaničnici veruju da će radnici pristati na nagodbu. Ukoliko se za nagodbu izjasni manje od 95 odsto oštećenih - dogovor otpada.

Uprkos činjenici da se govori o stotinama miliona dolara, najveći broj radnika bi, ako pristane na nagodbu, dobio tek minimalni iznos nadoknade od oko tri jade dolara.

Stolar Džejms Nolan jedan je od hiljadu onih koji danas usled izloženosti prašini i dimu posle 11. septembra imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

"Ukoliko prihvatimo nagodbu, u slučaju moje smrti, moja porodica će dobiti kakvu - takvu novčanu nadoknadu. Ima argumenata i za i protiv, ali mislim da je korisno da pristanemo", kaže Nolan.

I gradski zvaničnici i pravni zastupnici oštećenih nadaju se da će radnici prihvatiti ponuđenu novčanu nadoknadu.

"Ponoviću reči gradonačelnika - ne daj Bože da se ponovi 11. septembar i da ne bude nikoga da pomogne. Verujem da svi oni koji trpe posledice treba da dobiju neku nadoknadu", rekao je iz Saveta za društvenu odgovornost grada Njujorka Majkl Kardozo.

"Na osnovu iznetih činjenica i okolnosti, verujem da je nagodba pravedna i razumna. Svi naši klijenti imaće priliku da to sami procene", izjavio je pravni zastupnik oštećenih Mark Bern.

Nagodbu će prvo morati da odobri sudija, a zatim će oštećeni imati rok od 90 dana da odluče da li će ili neće prihvatiti nagodbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: