Kuzmanović: Promene ustava nerealne

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je u ovom trenutku nerealno očekivati bilo kakve radikalnije promene Ustava Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

14:22

Default images

"Ovo je izborna godina, a predizborna kampanja, sudeći po nastupima nemalog broja političara, već je počela. Koristi se svaka prilika da se ne samo promoviše sopstvena stranka, već i da se, često neargumentovano i uvredljivo, kritikuju politički protivnici.

U takvoj napetoj atmosferi i društvenim okolnostima teško je postići dogovor o znatno jednostavnijim pitanjima nego što je promena ustava", rekao je Kuzmanović.

On je kazao da bi razgovore o eventualnim promenama Ustava trebalo ostaviti za period posle izbora, kada će i mogućnost dogovora biti veća.

Predsednik RS je istakao da će ovaj proces nakon izbora biti manje izložen stranačkim i ideološkim uticajima, što je pozitivan faktor u kreiranju ustavnih rešenja koja treba da se baziraju na principima, a ne na dnevnopolitičkim potrebama.

"Istovremeno, svesni smo odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", koja se odnosi na nemogućnost građana koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda da se kandiduju na izborima za članove Predsedništva, odnosno Doma naroda BiH", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da su u RS spremni da i pre izbora, koji će biti održani u oktobru, razgovaraju o usklađivanju Ustava BiH s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, u Federaciji BiH pokušavaju da iskoriste ovu priliku da prošire zahteve za promene Ustava, što je apsolutno nepotrebno u kontekstu odluke Evropskog suda.

Predsednik RS očekuje da će vize građanima BiH biti ukinute polovinom godine, jer su ispunjeni uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

"Iskreno se nadam da će tako i biti. Nije pravedno da građani BiH budu kolateralna šteta određenih problema koje Evropska unija ima s azilantima iz drugih zemalja i da se taj problem dovodi u vezu s ukidanjem viza za građane BiH", rekao je Kuzmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: