Pahor: Nemoguća misija

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da učešće lidera Srbije i Kosova na samitu EU-Balkan "u izvesnoj meri izgleda kao nemoguća misija".

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

00:29

Default images

"Ali, ima ih dosta koji veruju da, ako neko to može da učini, to smo mi. Naš uspeh nije zagarantovan, mi na tome radimo", rekao je Pahor. Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor odlučili su u januaru da 20. marta organizuju samit čiji cilj će biti ubrzanje integracije balkanskih zemalja u Evropsku uniju. To bi bio prvi susret svih lidera regiona u poslednjih dvadeset godina.

Premijeri Slovenije i Hrvatske nadaju se da će uspeti da delegaciju Srbije ubede da učestvuje na skupu zajedno sa predstavnicima Kosova, čiju nezavisnost jednostrano proglašenu u februaru 2008. Srbija ne priznaje. Srbija odbija da učestvuje na međunarodnim skupovima na kojima Kosovo nije predstavljeno u okviru delegacije UNMIK-a, ukazuje AFP.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u utorak da će učestvovati na samitu u Sloveniji kao predstavnik Kosova.

"Mislim da ćemo uspeti", rekao je Pahor, dodavši da je u svakodnevnom kontaktu sa Jadrankom Ksoor i drugim evropskim liderima.

Pahor je kazao i da je juče razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: