Protesti u Evropi

Posle radničkih protesta u Grčkoj za svoja prava na ulicama su se borili i Italijani i Francuzi.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

23:38

Default images

Nezadovoljni vladinim ekonomskim merama i imigracionom politikom levičarski sindikat pozvao je na obustavu rada širom zemlje, ističući da administracija premijera Silvija Berluskonija nije uspela da odgovori na ekonomsku krizu.

Višednevni protesti ispred Ministarstva finansija u Grčkoj nisu urodili plodom.

Sindikalci, penzioneri, vatrogasci i policajci ostali su bez odgovora od resornog ministra.

Niko iz vlasti ne odgovara na njihove optužbe za korupciju, enormne izdatke kao ni na zahtev za ostavku Vlade.

Podršku su dobili od kolega - sindikalaca iz susedne Italije.

Stotine hiljada demonstranata u Rimu, noseći transparente na kojima su ispisane poruke protiv vlade, prošetalo je prestonicom i pozvalo je na obustavu rada širom zemlje.

"Nezaposlenost je gorući problem. Svi govore da je kriza završena, ali ovde u Rimu tek je došla. Ima dosta problema ovde i ništa nije učinjeno da se sačuva posao. Ovih dana smo videli napad Vlade protiv zagarantovanih radnih mesta“, kaže Klaudio Amato, član sindikata CGIL.

Protest organizovan u oko 100 gradova i mesta, traži da vlada smanji poreze na plate radnika i primanja penzionera, da učini mnogo više na zaštiti radnih mesta i da promeni strogu imigracionu politiku.

"Ne možemo da plaćamo porez i za druge i za sve probleme koji nastaju u Italiji, kao što smo spasili AlItaliju. Mi smo preopterećeni porezima. Nije moguće ići dalje ovako“, kaže radnik Mauricio Kardi.

Nezadovoljni predloženim privrednim merama vlade i premijera Berluskonija protestu su se priključili i piloti i osoblje na aerodromima, koji su obustavili rad na četiri sata, kao i javni prevoznici što je stvorilo potpuni saobraćajni kolaps u većem delu zemlje.

NI odluke Vlade Francuske nisu naišle na odobravanje građana. U toj zemlji škole su zatvorene zbog zahteva učitelja da im se povećaju plaće. Bolnice rade smanjenim kapacitetima jer medicinsko osoblje traži bolje uslove rada, a iz istih razloga komunalci ne čiste učlice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: