Šoljom: Odnos Srbije "za primer"

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom, ocenio je da je odnos Srbije prema manjinama "za primer", ističući posebno kulturnu autonomiju koju uživaju.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

19:01

Default images

"Raduje nas činjenica da u Srbiji manjine uživaju kulturnu autonomiju i da ovde, za razliku od nekih drugih država gde žive mađarske nacionalne manjine, nije pravnim aktima zabranjena upotreba maternjeg jezika i školovanje dece na maternjem jeziku", rekao je predsednik Šoljom, koji je doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, na poziv Saveza vojvođanskih Mađara.

"Briga matične zemlje za nacionalne manjine predstavlja jedinstvo mađarskog naroda. Zahvaljući tom jedinstvu Mađari u dijaspori uspevaju da odole svim izazovima," rekao je Šoljom.

On je u Horgošu prisustvovao i prigodnoj svečanosti koja je organizovana povodom 12. marta - Dana tog pograničnog mesta i tom prilikom otkrio spomenik osnivaču mađarske države kralju Ištvanu I.

Predsednik Mađarske će tokom trodnevnog boravka u našoj zemlji, obići nekoliko mesta u Vojvodini, a u nedelju će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Novom Sadu.

Šoljom je započeo trodnevnu privatnu posetu Srbiji na poziv Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a povodom 15. marta, najvećeg mađarskog nacionalnog praznika posvećenog revoluciji iz 1848-49. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: