Tribina povodom Đinđićeve smrti

Ubistvom Zorana Đinđića u Srbiji su zaustavljene promene i napredak zemlje, ocenjeno je na tribini na Pravnom fakultetu "Šta je ubijeno u Srbiji 12. marta".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

22:11

Default images

Tribinu je organizovao Studentski liberalni klub koji je studentska organizacija u okviru Beogradskog univerziteta. Učesnici su rekli da je kratak mandat Zorana Đinđića na čelu Vlade Srbije među građanima ostavio svest da stvari mogu da se menjaju nabolje i da su u zemlji moguće reforme.

Pre sedam godina smrću Zorana Đinđića, kao simbola moderne Srbije, nestala je dinamika promena koje je on nametnuo petog oktobra 2000, ocenio je profesor Pravnog fakulteta Jovica Trkulja.

"12. marta 2003. ubijena je nada većine građana Srbije da nisu porušeni svi mostovi koji nas povezuju sa velikim civilzacijskim tekovinama slobode, jednakosti, demokratije i vladavine prava“, kaže Trkulja.

Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić podsetio je da Đinđić za života nije uvek imao podršku većine za svoje reformske ideje.

„Ali je činjenica da je ubistvo bilo sredstvo da se ono što je započeto zaustavi i to iz primitivnih interesa. Pratimo trag novca i doći ćemo do te elite od 200 tajkuna u Srbiji koji su našli svoj interes u tome da se makar taj početni civilizacijski razvoj prekine“, smatra Rajić.

Zoran Đinđić je pokazao šta sve pojedinac može da uradi za jedno društvo. Bio je jedan od najvećih rodoljuba koje je Srbija imala, poručio je sociolog Jovo Bakić.

„Zašto? Zato što je pokušao da stvori državu, naglašavam, da stvori , zato što je država bila rasturena, ovde države nije bilo i ovde je država i dalje falična. A kakva država može biti u kojoj ubiju premijera?“, kaže Bakić.

I istoričarka Dubravka Stojanović uverena je da je Zoran Đinđić ubijen da se Srbija ne bi promenila.

„Mislim da je on fizički sklonjen, ali da su njegovi neprijatelji zakasnili. Kasno su ga ubili. 12. marta 2003. godine više nije mogla da bude ubijena ta svest da može da bude drukčije i samim tim nada da može biti bolje“, smatra Stojanovićeva.

Pozitivan presedan u našoj modernoj istoriji je da je osoba Đinđićeve energije uopšte bila premijer i to je nada da se u ovoj zemlji stvari mogu menjati, saglasili su se učesnici tribine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: