Radiofar: U drugoj zoni bez asfalta

Iako nema odgovarajuću infrastrukturu ni normalan prilaz, naselje Radiofar, udaljeno desetak kilometara od centra grada, pripada drugoj zoni Beograda.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

22:01

Default images

Stanari ovog nekadašnjeg vikend naselja koje se u poslednjih 30 godina pretvorilo u stalno mesto stanovanja više od hiljadu ljudi, godinama se bore za normalne uslove života, a prema ceni koju treba da plate za legalizaciju objekata imaju isti status kao i stanovnici daleko urbanizovanijih delova grada.

Do surčinskog naselja koje je dobilo ime po uređaju za navođenje aviona i svetlima sa piste obližnjeg aerodroma, vode dva puta. Jedan, kraći koji su nasipanjem zemlje i šljunka napravili sami stanovnici, a kojim se može proći samo ako to vremenski uslovi dozvoljavaju i drugi, za osam kilometara duži, koji preko autoputa vodi do aerodroma samo da bi se prešlo iz jedne trake u drugu i nazad do ulaska u Radiofar.

"Radiofar nema ni asfalt ni pristup zgradama. Da ne govorim da nema ni kanalizaciju, a i vodovod je nešto što izostaje“, kaže Milan Mihajlović iz Udruženja građana "Mesna zajednica Radiofar u osnivanju".

"Mislim da su svi informisani samo zahvaljujući našem angažovanju da naselje postoji i da ima 1000 kuća, skoro 30 privrednih objekata, ali ništa nije učinjeno ili skoro ništa da se problemi reše“, dodaje Mihajlović.

Pošto se ulaz u Radiofar nalazi tik pored autoputa, kada u svoje naselje dolaze iz pravca grada i to jedinom linijom GSP-a koja saobraća do ovog dela grada, da bi prešli na drugu stranu, i tako ne ugroze sopstveni život pretrčavanjem, stanovnici moraju da pešače par kilometara do najbliže pasarele.

Punih pet godina traju molbe, prepiska i sastanci sa nadležnima u lokalnoj i državnoj upravi, a problem još nije rešen.

"Mi kada idemo iz grada nama treba tri-četiri prevoza da bi došli dovde gde boravimo i gde plaćamo legalizaciju“, kaže jedan od stanovinika Radiofara.

Odlukom grada - Radiofar pripada drugoj od deset beogradskih zona, odnosno legalizacija kvadratnog metra na ovoj lokaciji košta preko 16.000 dinara.

Imajući u vidu da se nalazi u neposrednoj blizini autoputa i aerodroma Nikola Tesla, Radiofar spada u tzv. ekonomsku zonu odnosno zonu u kojoj gradske vlasti žele da destimulišu stambenu izgradnju i stimulišu razvoj industrijske zone i tehnoloških parkova i infrastruktura će se razvijati u tom smeru.

Kako nam je rekao član gradskog veća Oliver Glišić, grad je spreman da interveniše, ali da li će i na koji način će intervenisati odlučiće pošto prime sve prijave za legalizaciju koje su podneli građani sa tog područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: