Matura otkazana zbog gej učenice

Jedna škola u američkoj državi Misisipi odlučila je da otkaže matursko veče zbog učenice lezbejke koja je tražila da dođe na žurku u društvu svoje devojke.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

20:27

Default images

Pravilnik srednje poljoprivredne škole u Fultonu nalaže da maturanti mogu prisustvovati završnoj proslavi isključivo u društvu partnera suprotnog pola.

Upoznata sa ovim problemom, Američka unija za građanske slobode države Misisipi (ACLU) dala je školi rok da promeni pravilnik, kako bi 18-godišnja Konstans Mekmilen mogla da dođe u pratnji svoje devojke, takođe učenice ove škole, na žurku zakazanu za 2. april.

Umesto toga, školski odbor je otkazao matursko veče navodeći da je to učinio u interesu "obrazovanja, bezbednosti i dobrobiti učenika".

Predstavnici ACLU smatraju da su ovom odlukom prekšena ustavna prava mlade lezbejke i da je škola u obavezi da sve svoje učenike tretira pođednako.

Škola koju pohađa Konstansa Mekmilen nalazi se na severu Misisipija, nedaleko od administrativne granice sa Alabamom, oblasti poznate kao "Biblijski pojas".

Reč je o patrijahalnom podneblju, politički desno orijentisanom sa značajnim uticajem konzervativnih protestantskih verskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: