Godišnjica napada u Madridu

U Španiji je obeležena šesta godišnjica islamističkih terorističkih napada u Madridu, u kojima je ubijena 191, a ranjeno 1 800 osoba.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.03.2010.

20:24

Default images

Povodom godišnjice napada u španskom parlamentu održan minut ćutanja. "Sećanje nas čuva i štiti od drugog zločina, zaborava. Niko potpuno ne umire dok god nije zaboravljen", izjavio je predsednik parlamenta Hose Bono na zasedanju donjeg doma, pre nego što su poslanici minutom ćutanja odali poštu žrtvama terorističkog napada.

Građani Madrida položili su cveće u "Šumi sećanja", kako je nazvano mesto na kojem su posađena 192 drveta masline i čempresa, po jedno za svaku žrtvu i jedno drvo za pripadnika specijlnih snaga koji je poginuo nekolio sedmica kasnije kada su teroristi osumnjičeni za napade aktivirali eksploziv tokom policijske operacije.

Serija koordiniranih eksplozija bombi postavljenih u železničkim stanicama u prestonici Španije bio je najsmrtonosniji napad islamističkih terorista u Evropi.

Na sud je 2007. godine izvedeno 28 osoba, uglavnom iz Severne Afrike, od kojih je 21 osuđena za učešće u napadima.

U muzeju državne železničke kompanije ove sedmice je izložena arhiva koja sadrži oko 70.000 predmeta u vezi sa tim tragičnim događajem, među kojima su mnoge poruke koje su ljudi ostavljali na pogođenim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: