Moguća rehabilitacija Trifunovića

Nakon sastanka predstavnika nevladinih organizacija sa ministarkom pravde, rehabilitacija za generala Vladu Trifunovića, sve je bliža.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

17:26

Default images

Nesuđeni “general mrtvih”, kako su novinari nazivali generala JNA Vladu Trifunovića, nekadašnjeg komandanta Varaždinskog korpusa, uskoro bi mogao da bude rehabilitovan. Ovaj general je pre 19 godina, uprkos naredbi iz vrha JNA, predao opkoljenu kasarnu u Varaždinu znatno jačim hrvatskim snagama i tako spasao živote svojih vojnika, za šta je u Srbiji osuđen kao izdajnik.

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija sastali su se sa ministarkom pravde Snežanom Malović i državnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, kako bi se dogovorili o daljoj pomoći generalu Trifunoviću, koga smatraju jednom od najvećih žrtava građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Predstavnici grupe nevladinih organizacija, koje su nedavno pokrenule inicijativu da se general Trifunović rehabilituje, smatrajući ga herojem a ne izdajnikom, iznesli su svoje planove predstavnicima najviših pravosudnih insitucija.

Miljenko Dereta iz Građanske inicijative, očekuje da će, kako kaže, velika nepravda biti ispravljena.

“Mi smo priajtno iznenađeni brzinom reakcije Ministarstva i Repubčličkog javnog tužilaštva i očekujemo da će odluka o jednoj velikoj nepravdi koja je naneta generalu Trifunoviću, pukovniku Popovu i drugim njihovim saradnicima, biti najzad ispravljena posle 19 godina. To je jedino važno, sve drugo je neka kolateralna dobit”, smatra Dereta.

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje da Vrhovni kasacioni sud veoma brzo donese konačnu odluku o sudbini generala Trifunovića i njegovih saboraca iz Varaždina.

“Očekujem da ovog puta ta odluka bude samo na stručnoj razini, da ne bude opterećena određenim političkim primesama ili nekim davno prošlim društvenim okolnostima, čime je nažalost ovaj predmet bio opterećen”, ocenila je ministarka.

General Trifunović, usamljen i bolestan, od 1992. godine živi u jednoj sobi hotela “Bristol” u Beogradu. Napustio ju je samo za vreme boravka u istražnom zatvoru, a zatim i tokom robijanja u “Zabeli” polovinom devedesetih.

U nju se i vratio nakon što ga je pomilovao tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić. U razgovoru za TV B92, davne 2003. godine, general Trifunović je otkrio sve detalje svog službovanja, ali i šta se događalo u pozadini sudskih procesa koji su protiv njega vođeni devedesetih.

“Meni je teško bilo što sam neke morao poslati iz jedinice u mrtvačkim sanducima. Zato sam sve učinio u Varaždinu kada je došlo do sukoba da toga bude manje ili nikako da ne bude. I tu sam kriv”, rekao je tada general Trifunović govoreći za emisiju TV B92 “Istina, odgovoronost, pomirenje”.

“Kriv sam prvo što sam ostao živ, to su mi rekli ovde u Generalštabu određeni generali, i kriv sam što sam te ljude spasio i doveo žive. Rekli su mi – nama ne trebaju živi ljudi, trebaju nam mrtvi heroji da nam pozlate istoriju i da se Srbija njima ponosi”, naveo je tada general.

Trifunović je zbog događaja iz Varaždina u Srbiji osuđen na 11 godina zatvora, dok je u Hrvatskoj osuđen na petnaestogodišnju robiju zbog navodnih ratnih zločina.

Zbog toga će, pored zahteva za rehabilitacijom generala Trifunovića u Srbiji, slična inicijativa biti pokrenuta i u Hrvatskoj, a potom i u Sloveniji, i to na najvišem državnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: