U školi pao ormar sa hemikalijama

U novobeogradskoj Politehničkoj akademiji pao ormar sa hemikalijama za nastavu hemije. Kod učenika i profesora nisu utvrđeni znaci trovanja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.03.2010.

17:11

Default images

Četvoro učenika, dva nastavnika i pedagog upućeni su na pregled zbog isparenja kiseline, izjavio je direktor škole Dušan Milovanović. Načelnica Klinike VMA za toksikologiju Slavica Vučinić objasnila je za B92 da su učenici i profesori danas oko 12 časova bili kratko izloženi isparenjima, najverovatnije hlorovodične kiseline.

“Imali su kratkotrajne tegobe i upućeni su na pregled u centar za kontrolu trovanja. Posle posmatranja od tri i po sata, pošto nije postojala opasnost od trovanja, svi učenici i nastavnici su otpušteni kući”, kaže Vučinićeva.

Incident je nastao posle završetka časa Građanskog vaspitanja, koji se, prema rečima direktora Politehnike - škole za nove tehnologije, održava u neuslovnoj prostoriji.

Škola već duže vreme nema adekvatne uslove rada, pa naši učenici moraju i da dele zgradu sa đacima obližnje osnovne škole "Đuro Strugar" gde se obavlja deo nastavnog procesa, rekao je direktor Milovanović i objasnio da je ormar sa hemikalijama oboren pošto ga je jedan od učenika zakačio ramenom.

Đake i njihove nastavnike posetio je u VMA pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević koji je upozorio da je današnji incident opomena, jer, kako je rekao, u školama postoji puno hemijskih materija koje se ne čuvaju na adekvatan način.

Politehnička akademija kuburi sa prostorom i u Ministarstvu prosvete pokušavamo da nađemo rešenje, rekao je Lazarević i izrazio nadu da će, posle usvajanja nove mreže osnovnih i srednjih škola, biti rešen problem prostora u toj ustanovi.

On je najavio da će školu posetiti prosvetna, ali i druge inspekcije, jer je ovo pitanje, kako je rekao, u nadležnosti i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i inspekcije rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: