Kako smanjiti siromaštvo u Srbiji

Na Kopaoniku završen Biznis forum. Smanjenje siromaštva u Srbiji prvenstveno će zavisiti od ekonomske politike Vlade, slažu se privrednici i ekonomisti.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

16:19

Default images

Prvog dana Biznis foruma Kopaonik, koji je danas završen, premijer Mirko Cvetković je kao najveće probleme Srbije naveo nelikvidnost i siromaštvo. Iako je siromaštvo evidentno veliki problem, učesnici ovog skupa nisu imali mnogo predloga za to kako smanjiti siromaštvo u Srbiji.

U Srbiji je sve više onih koji nemaju dovoljno novca ni za hranu. Poslednji raspoloživi podaci govore da je prošle godine ispod linije “apsolutnog siromaštva“ bilo više od 700 000 osoba.

Srbija je danas deset puta siromašnija od Poljske i pet puta od Turske. Razloga za takvo stanje je mnogo, ali privrednici misle da je to pre svega odgovornost države.

Takav je i stav direktora kompanije “Metalac” Dragoslava Vukadinovića.

“Država je ne kontrolišući privatizaciju koja se desila, dozvolila da za neke privatizovane firme danas moraju biti raskinuti ugovori, i nelikvidna preduzeća, i dobijamo radnike sa neisplaćenim dohotcima, povećanim dugovima. Prema tome, najveća krivnja je do države. To nema dileme”, ocenjuje Vukadinović.

Slično je i mišljenje Nenada Popovića, čelnika kompanije ABS Holding.

“Nemoguće je imati zapošljavanja ukoliko domaća privreda ne radi. Ukoliko bi Vlada usmerila sredstva ne u potrošnju već u privredu, i ako se likvidnost poboljša sa merama Vlade, siguran sam da bi mnoge firme u ovoj godini mogle da stvaraju nova radna mesta”, kaže Popović.

Jedan od načina smanjenja siromaštva, osim jače funkcije države, prema mišljenju ekonomista, je i ta nova strategiija razvoja koja se bazira na proizvodnji, industriji, izvozu... Naravno i na ravnomernom regionalnom razvoju, jer su razlike u prosečnim zaradama između, recimo Bele Palanke sa dvanaestak i Beočina sa 50 000 dinara, očigledno velike.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić kaže da je izuzetno važno kakvu će socijalnu politiku voditi Vlada u narednom periodu.

“Mnogo je važno da ove godine dođe do preciznih mera socijalne politike. Da se ne ide na linearno povećanje plata i penzija, jer za tako nešto nema pokrića. Naša socijalna politika će da vrlo precizno cilja one ljude i ona preduzeća i one sredine gde je situacija veoma teška, i da njima obezbedi ono što im je najnužnije, od hrane preko mogućnosti da plate račune”, navodi Đelić.

Ekonomski analitičar Nebojša Savić kaže da se samo prosperitetom zemlje, kroz povećanje konkurentnosti, može smanjiti siromaštvo.

“Osnov smanjivanja siromaštva jeste unapređenje prosperiteta zemlje, a prosperitet zemlje se ostvaruje povećavanjem nacionalnog bogatstva, a prva stvar jeste koju tu Srbija treba da uradi povećanje konkurentnosti”, poručuje on.

Da poznati aforizam koji glasi da danas svaki građanin može da štrajkuje glađu u krugu porodice ne bi postao stvarnost ,država mora da uradi mnogo više nego do sada.

Na ovom Biznis forumu se malo govorilo upravo o siromaštvu, ali ukoliko se realizuju planovi o kojima su govorili državni zvaničnici, broj siromašnih u Srbiji bi mogao da bude mnogo manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: