Štrajk i suzavac - Grčka paralisana

Nekoliko desetina mladih ponovo se sukobilo sa policijom ispred parlamenta u Atini na kraju demonstracija u grčkoj prestonici protiv vladinih mera štednje.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

10:06

Default images

Policija je upotrebila suzavac da rasturi mlade koji su predvodili povorku demonstranata, bacali molotovljeve koktele i razne druge predmete na policiju raspoređenu ispred skupštinske zgrade. Oni su se sa policijom sukobili i ranije u toku dana. Mladi demonstranti su oštetili ili razbili izloge desetina radnji u centru Atine.

Grčka je danas inače ponovo, drugi put u poslednjih mesec dana, paralisana 24-časovnim generalnim štrajkom, organizovanim u znak protesta zbog vladinih mera za prevazilaženje ogromnog budžetskog deficita.

Vazduhoplovne veze sa svetom su prekinute pošto je od ponoći, zbog štrajka kontrolora letenja, na 24 sata zatvoren i grčki vazdušni prostor.

Pod kapom dva najveća sindikata, u generalni dvadesetčetvoročasovni štrajk stupile su sve javne službe. Ne rade škole i javni prevoz. Rad su obustavili policajci, vatrogasci i carinici, a bolnice primaju samo hitne slučajeve. Trajekti će ostati u lukama, a avio saobraćaj je potpuno paralisan.

"Trebalo je da budem u avionu sada na putu za Solun. Moraću da sačekam sutra, zatim da putujem osam sati autobusom da bih došla kući. Ali, šta je - tu je. Takav je život u Grčkoj", kaže jedna putnica iz SAD.

Pod velikim pritiskom Evropske unije da brzo pokaže rezultate mera za smanjenje ogromnog budžetskog deficita, vlada levog centra najavila je nova smanjenja plata u javnom sektoru, zamrzavanja penzija i povišicu poreza na dodatu vrednost, čime očekuje da uštedi dodatnih 4,8 milijardi evra. Radnici na ovakve mere ne pristaju.

"Mislim da su mere prema radnicima nepoštene. Radnici nikada nisu bili u poziciji da donose odluke, pa ne mogu biti ni odgovorni za lošu ekonomsku situaciju u zemlji. I nije pravedno da se uzima od onih koji ionako nemaju mnogo", smatra službenica jedne grčke opštine.

Vlada treba da smanji budžetski deficit sa 12,7 odsto od bruto društvenog proizvoda, koliko je bio 2009. na 8,7 odsto ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: