Ganić pušten iz pritvora

Ejup Ganić, koji je u Srbiji osumnjičen za ratni zločin, biće pušten na slobodu uz kauciju. Presudu o izručenju čeka u Londonu, odlučio britanski sud.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.03.2010.

08:49

Default images

Viši sud u Londonu pustio je iz pritvora uz kauciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine. Kako prenosi BBC, 64-godišnji Ganić je pušten uz kauciju uz "vrlo stroge" uslove.

Ganić će biti na slobodi na teritoriji Velike Britanije do odluke suda o zahtevu Srbije o izručenju, što se očekuje krajem marta. Izručenje je tražila i BiH.

Sudija Džon Lovs rekao je da su Ganićevi advokati izneli "argumente koji pokazuju da je zatraženo izručenje Srbiji... motivisano u suštini političkim činiocima", prenosi AP.

Izveštači iz sudnice u Londonu ističu da su uslovi za Ganićevo puštanje uključuju "policijski čas tokom noći" i njegov ostanak na nepoznatoj lokaciji u Londonu uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu, javlja BBC.

Ganićevi advokati su priložili 300 hiljada funti (300 hiljada evra) kao kauciju, a novac je dala, prema njihovom objašnjenju, "nepoznata, vrlo dobro situirana, gospođa".

Ministar policije Srbije Ivica Dačić, s druge strane, očekuje da će Velika Britanija prilikom donošenja odluke o tome da li će Ganića izručiti Srbiji imati u vidu argumente i dokaze koje srpske vlasti imaju protiv njega.

Dačić je, komentarišući današnju odluku britanskog Višeg suda da uz kauciju pusti Ganića iz pritvora, kazao da je to proceduralno pitanje i da nije doneta suštinska odluka o tome da li će on biti izručen Srbiji ili ne.

Ganić je bio u pritvoru od 1. marta kada je uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine.

Ganića je prošle nedelje sudija u Londonu odbio da pusti iz zatvora uz kauciju uz obrazloženje da je optužnica ozbiljna i da bi mogao da pobegne ako bude pušten na slobodu. Posle toga Ganićevi advokati su uložili žalbu o kojoj je danas odlučivao Viši sud.

Ministarstvo pravde Srbije juče je saopštilo da je nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje Ganića.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Miliband i Silajdžić razgovarali o Ganiću

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband razgovarao je danas u Londonu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem o slučaju Ejupa Ganića.

Forin ofis je, povodom sastanka Milibanda i Silajdžića, saopštio da je hapšenje Ganića "stvar sudstva, koja se ni na koji način ne dovodi u vezu sa diplomatskim ili političkim stavom britanske vlade ili bilo kojim gledištem Velike Britanije u vezi s događajima iz prošlosti na zapadnom Balkanu", prenela je agencija AP.

Silajdžić je u London doputovao da bi u ekstradicionom pritvoru posetio Ganića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: