Ministri bez zajedničkog stava

Bez zajedničkog stava ministara o izlasku iz krize na forumu ekonomista na Kopaoniku. Privrednici traže radikalne rezove.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

19:39

Default images

Neko u klin, a neko u ploču, moglo bi se reći o prethodna dva dana ekonomskog foruma. Osim uočljive saglasnosti o potrebi drugačije strategije razvoja, prilično jasno su pokazane i neke metodološke razlike i u samoj vladi. Ministar Mlađan Dinkić je potvrdio svoj raniji stav o potrebi povećanja zarada i penzija od jeseni.

Prvi put je, međutim, jasno neslaganje o tom pitanju izrekla ministarka finansija Diana Dragutinović.

“Ja sam u principu protiv povećanja plata i penzija. Mislim da je dobro da se strpimo ove godine, a onda u budžetu za 2011, kad sve izračunamo, uključimo i povećanje plata i penzija“, predlaže ministarka.

Guverner Radovan Jelašić je konstatovao da problem Srbije jeste domaća tražnja, ali se rešenje ne može tražiti kroz povećanje tekuće potrošnje.

Sličan stav ima potpredsednik Vlade i ministar za nauku Božidar Đelić.

“Nije ideja da kroz povećanje ili prelivanje keš kredita, koji će samo proizvesti dodatni uvoz i nikako proizvodnju kod nas i samo povećati trgovinski deficit i ponovo pritisak na dinar, to nije put napred“, ocenjuje Đelić.

Dakle, zvaničnici države misle različito. Ekipa B92 na Kopaoniku pitale je ekonomiste i privrednike šta oni misle o polemikama i suprotstavljenim opcijama.

Petar Stojanović iz kompanije “Dunav-Grocka“ ocenjuje da se privreda nalazi u začaranom krugu i da su potrebni radikalni potezi.

“Praktično se stekao utisak da je to jedan začarani krug. Nema povećanja proizvodnje bez povećanja potrošnje. Nema povećanja potrošnje bez povećanja zarada i povećanja zaposlenosti. Dolazimo u jednu problematičnu situaciju. Potreban je radikalan potez. Mora se osmisliti pre svega izovzna privreda“

Profesor ekonomije na Pravnom fakultetu, Miroljub Labus, kaže da zaduživanjem i podsticanjem tražnje ne može da se izaće iz trenutne situacije.

“Samo podsticanje tražnje i zaduživanje je način kako ste ušli u krizu, ne možete tako da izađete. Mada tako trenutno može da vam bude lakše da prebrodite par meseci ili celu fiskalnu godinu, ali vas onda problemi čekaju iduće godine. Znači, mora da se menja privredna struktura“, ocenjuje on.

Članica skupštinskog odbora za finansije, Jorgovanka Tabaković, smatra da u predlogu ministarke finansija ima dosta prihvatljivih stavki.

“Mislim da u referatu gospođe Diane Dragutinović ima preko 90 elemenata prihvatljivih za svakog dobronamernog ekonomistu iz Srbije mera koje bi trebalo primeniti“, kaže ona.

Neki od aktera predah od svega, pa i profesionalnih neslaganja sa članovima istog kabineta, potražili su na stazama Kopaonika. Uobičajeni sati druženja i rekreacije na snegu nisu izostali.

Pauzu između panela je za skijanje iskoristio i ministar ekonomije Malađn Dinkić.

“Između dva panela vreme je za skijanje. Juče sam ceo dan slušao svoje kolege iz Vlade, ali i privrednike“, kaže Dinkić.

Na skije je stao i direktor Ekonomskog instituta, Aleksandar Vlahović.

“Bilo bi lepo da generalno u zemlji bude atmosfera kao što je ovaj skijaški dan“, kaže on.

A da bi i u celoj Srbiji atmosfera bila dobra i vesela, kao što je bila na današnjem skijanju deo odgovornosti, svako na svoj način, nose i učesnici ovog Biznis foruma. Narednih meseci videće se šta će uraditi da bi nam svima bilo bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: